“ΜΕΤ-POL”

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗΣ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 10 Μαΐου
18:00-19:30, Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου/παραλία
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ
Συγκροτείται η φανταστική περσόνα ενός υποψήφιου δήμαρχου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συρραφή προεκλογικού υλικού υποψηφιοτήτων, και την ανάδειξη του κομφορισμού και της στερεοτυπίας του κυρίαρχου πολιτικού λόγου. Πρόκειται για την μεταστροφή (ditournement) του τρόπου μιντιακής επικοινωνίας της πολιτικής, μέσα από το παράδειγμα της προπαγάνδισης μιας φανταστικής υποψηφιότητας. Αναπαράγονται οι τυπικές πρακτικές πολιτικής επικοινωνίας τόσο στο δημόσιο χώρο όσο και στα επικοινωνιακά μέσα της πόλης. (εφημερίδες, τηλεόραση, παρουσία στο δημόσιο χώρο). Μετά την ολιγοήμερη μιντιακή προβολή της πολιτικής περσόνας, εκείνη εν τέλει αποκαλύπτεται σε μια δημόσια εμφάνιση και δράση σε ειδικό σημείο, στο κέντρο της πόλης, και «κοινοποιείται» στην προσωρινή κοινότητα που δημιούργησε η προηγηθείσα καμπάνια.

Σάββατο 10 Μαΐου
19:30, πλατεία Λευκού Πύργου
«ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΗ;»
Η ομάδα δράσης σκηνοθετεί μια καμπάνια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε «Ερωτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Στήνει ένα περίπτερο διάδρασης με τους περαστικούς του κέντρου. Η διάδραση αποσκοπεί στον εντοπισμό των «ερωτικών σημείων» της πόλης σε ένα αναρτημένο χάρτη και ταυτόχρονα στην επικοινωνία-εξομολόγηση εμπειριών και περιστατικών των κατοίκων, που πιστοποιούν τον ερωτισμό της πόλης όπου ανήκουν. Η εγκατάσταση -δράση αποσκοπεί στη διερεύνηση των ορίων μια δημόσιας επιτέλεσης ως προς τη δυνατότητα να παραγάγει και να κοινοποιήσει τον προσωπικό λόγο. Θίγεται ταυτόχρονα το ερώτημα της ιδιοπροσωπίας και του φαντασιακού της Θεσσαλονίκης, ως πόλης που συγχωνεύει το «ιερό» και το «ερωτικό» μέσα στην ίδια την σύγχρονη πολιτισμική της κατασκευή.

Σάββατο 10 Μαΐου
21.00–22:30, διαδρομή από Μακεδονία παλάς έως ΚΜΣΤ στο λιμάνι, διαμέσου των κεντρικών δρόμων της πόλης.
ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ON-LINE ΕΙΜΑΙ (ΣΑΝ) ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ
Εφοδιασμένα με ένα πανομοιότυπο επιτελεστικό μηχανισμό υποδοχής και χρήσης φορητού υπολογιστή στο κινούμενο σώμα τους, τα μέλη της ομάδας ακολουθούν μια προγραμματισμένη διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συντονισμένα επιχειρούν να αναδείξουν τα όρια επικοινωνίας τους με τους περαστικούς, μέσω κοινοποίησης της εικόνας στην οθόνη του υπολογιστή τους. Το εκτιθέμενο περιεχόμενο στους υπολογιστές συντάσσεται και απευθύνεται ειδικά στους πολίτες για τον εν λόγω σκοπό. Η θεατρικοποίηση της ιδιωτικής πρακτικής της ψηφιακής επικοινωνίας στο δημόσιο χώρο έχει σκοπό την κριτική, ενεργό αναζήτηση των νέων ορίων και αναμείξεων ανάμεσα στον ιδιωτικό βίο και τη δημόσια ζωή.

Κυριακή 11 Μαΐου
Εργαστήριο «Έχουν Εκλογές»
12:00-14:00, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΜΣΤ με αφορμή το MET-POL και την έκθεση «Είναι όλα ψέμα – Μουσείο Αυτοεκτίμησης» οργανώνει ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο, με τo εξής θέμα:
Πώς να φτιάξεις την δικιά σου ψεύτικη περσόνα υποψηφίου για της δημοτικές εκλογές και πώς να την προωθήσεις Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έως 9.05, 10:00-15:00, τηλ. 2310-589222 & education@greekstatemuseum.com).
Η δράση εντάσσεται στο 1ου Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Elephantástico

Κυριακή 11 Μαΐου
14:00, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Παρουσίαση-έκθεση των πραγματοποιημένων δράσεων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιμέλεια, συντονισμός:
Ζήσης Κοτιώνης (Εργαστήριο Ιστορίας, Θεωρίας και Εννοιολογικού Σχεδιασμού, Παν. Θεσσαλίας), Μαρία Τσαντσάνογλου (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)
Υπεύθυνος εργαστηρίου ΜΕΤ/ΠΟΛ: Ζήσης Κοτιώνης
Συνεργάτες διδάσκοντες, εισηγητές:
Απόστολος Καλφόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Ιωάννα Λαλιώτου, Εύα Μανιδάκη, Χριστόφορος Μαρίνος, Νένη Πανουργιά, Λόης Παπαδόπουλος, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Μαρία Τσαντσάνογλου
Συνεργάτες μεταπτυχιακοί, μέντορες:
Ζβες Κωνσταντίνος, Καστρινάκης Λευτέρης, Μπάκας Λουκάς, Πλαβού Βασιλική-Μαρία, Ρυμενίδης Γιώργος, Σαμαρά Αλίκη, Σοφτάς Μιχάλης
Συμμετέχοντες φοιτητές:
Αντωνίου Λυδία, Αργυροπούλου Αθηνά, Γεωργιάδη Ελένη, Γκιόκα Δήμητρα, Γρυπάρη Βέρθα, Δοσοπούλου Αφροδίτη, Ιωάννου Εβελίνα, Καραβέλα Ηρώ, Κιαμίλη Χριστίνα, Κίτσιος Φίλιππος, Λαύκα Νίκη, Ο' Σάλλιβαν Μυρτώ, Παπαγιάννη Νεφέλη, Παπανδρέου Γιώργος, Πάτρα Δήμητρα, Σελέκου Αικατερίνη, Σοφτάς Γιώργος, Στεργίου Χαρά, Τεκτονίδου Σοφία, Τριανταφύλλου Ειρήνη, Χατζηγρηγορίου Παναγιώτης
Υπεύθυνες εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Τ: 2310 589152
press@greekstatemuseum.com, pr@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2014 11:47