φωτογραφία εγκατάστασης από την παρουσίαση του Meta-Library στο Goldsmiths College (MAKE – METALIBRARY | WOMEN’S ART LIBRARY SPECIAL COLLECTIONS GOLDSMITHS UNIVERSITY OF LONDON | 2- 17 SEPTEMBER 2013)

Δελτίο Τύπου Διαδραστική εγκατάσταση: «ΜΕΤΑ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ / META-LIBRARY» της Χριστίνας Μήτρεντσε

Μια συνέργεια του ΚΣΤΘ/ΚΜΣΤ και του ΜΙΕΤ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Κυριακή 11 Μαΐου 2014, 12:00

Περίπτερο 15, Stand 16

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, προτείνουν ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τη διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο «Μετα-Βιβλιοθήκη / Meta-Library» της Χριστίνας Μήτρεντσε, που θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο του ΜΙΕΤ (εντός της ΔΕΒΘ), την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στις 12:00 το μεσημέρι (Περίπτερο 15, Stand 16).
Το κύριο σώμα του έργου θα αποτελείται από δεκάδες βιβλία, τα οποία θα επιλεγούν από την καλλιτέχνη από τις βιβλιοθήκες του ΚΜΣΤ και του ΜΙΕΤ και μαζί με τα βιβλία που προτείνουν οι εργαζόμενοι των δύο φορέων θα απαρτίσουν το δομικό υλικό για την κατασκευή μιας εφήμερης «Μετα-Βιβλιοθήκης (Meta-Library)».
Ουσιαστικά η Μήτρεντσε θα στήσει μια συμμετοχική, διαδραστική εγκατάσταση στο δάπεδο μαζί με το κοινό, ως μια site-specific παρέμβαση στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που επικεντρώνεται στο βιβλίο. Η συμμετοχή του κοινού και η αλληλεπίδραση με το έργο είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες θα πρέπει να κληθούν και να ενθαρρυνθούν να συμπληρώσουν το δικό τους αγαπημένο βιβλίο προς δανεισμό, προκειμένου να διευρυνθεί το περιεχόμενο και ο «κατάλογος» του Meta-Library.
Όπως αναφέρει και η επιμελήτρια – ιστορικός τέχνης του ΚΣΤΘ/ΚΜΣΤ, Αρετή Λεοπούλου: «Ως αποτέλεσμα, η Χριστίνα Μήτρεντσε χτίζει ένα συμβολικό μετα-μουσείο για βιβλία που έχουν συμβολικά ‘απενεργοποιηθεί ή ‘θανατωθεί’. Το εννοιολογικό αυτό οικοδόμημα έχει ισχυρά θεωρητικά και μεθοδολογικά θεμέλια: εμβλήματα, αρχαία μνημεία και πλίνθους, σύμβολα πολιτισμών, το διαδίκτυο, καθώς και το υπόβαθρο προγενέστερων καλλιτεχνών (όπως π.χ. ο John Latham). […] Με τον τρόπο αυτό επαναφέρει τα βιβλία στη ζωή με τη δική της μουσειολογική εκδοχή. Συστήνει έναν νέο Λόγο, προτείνει μια νέα γνώση. Άλλωστε, αν μη τι άλλο, όσες φορές και αν ανακοινωθεί ο θάνατος των βιβλίων ή άλλων πολιτισμικών προϊόντων, όσο κι αν η πρόσβαση στην πληροφορία έρχεται να ισοσκελιστεί με την αφομοιωμένη πληροφορία, η γνώση παραμένει μία ανάγκη που δε θα πεθάνει ποτέ».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Τ: 2310 589152
press@greekstatemuseum.com, pr@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2014 11:48