Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος της μη καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής

Πού είναι και τι κάνουν οι καλλιτέχνες που δεν έχουν πραγματοποιήσει ατομική παρουσίαση της δουλειάς τους σε μουσείο ή γκαλερί τα τελευταία 5 χρόνια; Με ποια κριτήρια επιλογών έχουνε βρεθεί εκτός του επίσημου εμπορικού ή μη εμπορικού καλλιτεχνικού περιβάλλοντος; H αποστασιοποίησή τους είναι προϊόν συνειδητής επιλογής ή τυχαία; Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης επιχειρεί την προσέγγιση όσων θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους πέρα από το ατελιέ τους κι ακόμη δεν είχαν την ευκαιρία.

Η προσπάθεια αυτή έρχεται ως συνέχεια στο «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα», τη θεσμική διοργάνωση του Κ.Μ.Σ.Τ. και του Κ.Σ.Τ.Θ., με την οποία διαμορφώνονται νέες προοπτικές καταγραφής, ανάλυσης, ερμηνείας ως ένα πρώτο βήμα διερεύνησης και προσδιορισμού της επίσημα καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής.

Στο στάδιο αυτό μία ακόμη ανάγκη φαίνεται να προκύπτει από το ίδιο το καλλιτεχνικό περιβάλλον, αλλά και τις ερμηνευτικές τoυ ανάγκες, και αυτό δεν είναι άλλο, από μία ανάγκη να βρεθεί τρόπος και μεθοδολογία προσέγγισης της μη καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής, πάντα υπαρκτής, αλλά αφανούς.

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι να πραγματοποιηθεί η έκθεση “I create, therefore I am” στον χώρο του Κ.Σ.Τ.Θ. στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2008, κατόπιν επιλογής των έργων από επιτροπή επιμελητών.

Στην ανοιχτή αυτή πρόσκληση από μέρους του Κ.Μ.Σ.Τ.-Κ.Σ.Τ.Θ., μπορούν να συμμετέχουν:

• Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από σπουδές ή καλλιτεχνικά διπλώματα (ακόμη και αυτοδίδακτοι).
• Κάτοικοι Ελλάδας ή εξωτερικού.
• Εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει ατομική έκθεση σε γκαλερί ή μουσείο τα τελευταία 3-5 χρόνια.

Τελική ημερομηνία αποστολής φακέλων είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2008 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου)

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Απαραίτητη για τη συμμετοχή του κάθε καλλιτέχνη είναι η αποστολή ενός CD που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

• 5 εικόνες-φωτογραφίες έργων (ή σχετικά αρχεία, π.χ. video, video stills κλπ) με πλήρη στοιχεία έργων (διαστάσεις, τεχνική, τίτλος, χρονολογία, λοιπές πληροφορίες ανάλογα με την περίπτωση σε ελληνικά και αγγλικά )
• Ένα βιογραφικό σημείωμα (100 λέξεις maximum) σε ελληνικά και αγγλικά.
• Ένα κείμενο (150 λέξεις maximum) περιγραφής ή τεκμηρίωσης των έργων σε ελληνικά και αγγλικά υπογεγραμμένο από το συντάκτη του.

***ΠΡΟΣΟΧΗ

Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω προδιαγραφές είναι σκόπιμο να τηρηθούν με συνέπεια από τους συμμετέχοντες, για λόγους ισότητας μεταξύ τους και δεοντολογίας. Φάκελοι στους οποίους το υλικό δε θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές αυτές (π.χ. περισσότερα έργα, ανυπόγραφα ή πολύ μεγάλα κείμενα και βιογραφικά σημειώματα) θα θεωρηθούν άκυροι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΛΙΚΟΥ

Οι φάκελοι αποστέλλονται αποκλειστικά ταχυδρομικά ή με courier στη διεύθυνση:

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσ/νίκης
ΤΘ 10759, ΤΚ 541 10
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
T: +30 2310 593270

***ΠΡΟΣΟΧΗ

Αιτήσεις που δε θα σταλούν ταχυδρομικά ή με courier δε θα γίνουν δεκτές.

Για ερωτήσεις και διευκρινίσεις, επικοινωνείτε αποκλειστικά στα παρακάτω e-mail:
e-mail: info@cact.gr (Δόμνα Γούναρη)
e-mail: areti@cact.gr (Αρετή Λεοπούλου)

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2008 15:40