Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη κ. Daniel Speckhard στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

«Μου αρέσει πολύ η τέχνη και χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελλάδα των μεγάλων και σημαντικών συλλογών», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel Speckhard, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του –συνοδεία και του πρόξενου Robert King- στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, όπου ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Lost Vanguard Found: Σύνθεση αρχιτεκτονικής και τέχνης στη Ρωσία (1915-1935)» στην οποία συναντιούνται έργα από τη Συλλογή Κωστάκη, φωτογραφίες εποχής από το αρχείο του Κρατικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής στη Μόσχα, καθώς και σύγχρονες φωτογραφίες ρωσικών κτιρίων από το φακό του Αμερικανού Richard Pare.

Τους κυρίους Daniel Speckhard και Robert King υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Μ.Σ.Τ., Γιώργος Τσάρας, η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ., Μαρία Τσαντσάνογλου και η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα. Η κ. Τσαντσάνογλου τους ξενάγησε στην έκθεση –που αποτελεί μια συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Μόσχας & το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Photobiennale/ 20η Φωτογραφική Συγκυρία 2008)- και η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιστορία και πρόσληψη του ρωσικού αρχιτεκτονικού κονστρουκτιβισμού, αλλά και τη σχέση ζωγραφικής – αρχιτεκτονικής μέσα από μια νέα εικαστική αισθητική που έχει στόχο την εφαρμογή της στην αρχιτεκτονική.

Ο κ. Speckhard, κατά την ξενάγηση του και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια συναρπαστική έκθεση, μέσα από την οποία φαίνεται μάλιστα ότι Αμερικανοί και Ρώσοι συμπαθούν ο ένας τον άλλο. Όπως θα αυτοπροσδιοριζόμουν ως Ελληνόφιλος θα έλεγα ότι έχω ειδική θέση και για τη Ρωσική Τέχνη στην καρδιά μου. Μιλάω εξάλλου ρωσικά». Ο ίδιος εξάλλου αποτύπωσε τον θαυμασμό του για την έκθεση και γραπτώς στο βιβλίο επισκεπτών, όπου σημείωσε: «Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την εξαιρετική εμπειρία. Έχετε ένα υπέροχο μουσείο και μπορείτε να είστε περήφανοι για την τόσο πλούσια συλλογής σας. Ευχαριστώ που τη μοιράζεστε με τον κόσμο». Ο κ. Speckhard πριν αποχωρήσει από το ΚΜΣΤ συνεχάρηκε το Δ.Σ , τον Πρόεδρο, τις Διευθύντριες και το προσωπικό του ΚΜΣΤ καθώς και τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης που υποστηρίζουν την τέχνη.

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2017 15:21