ΑΦΙΣΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ | Χρώμα και δημιουργικό για την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Το κόκκινο θα είναι το χρώμα της φετινής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία θα υποδεχτεί τους φίλους και επισκέπτες της από τα τέλη Σεπτεμβρίου, υπό τον γενικό τίτλο ‘Φαντασιακές Εστίες | Imagined Homes’.
Τόσο η επιλογή του χρώματος όσο και το σχέδιο που θα αποτυπώσει γραφιστικά το θέμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ανήκουν στο γραφείο dtail studio που συμμετείχε στην σχετική ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Οι dtail studio (Άννα Μαυροπούλου & Ηλιάνα Τρυψιάνη) περιγράφουν το κόκκινο χρώμα ως το χρώμα της αγάπης, της ενότητας, της φωτιάς και της εστίας, ζεστό, πλημμυρισμένο από ένταση και συγκίνηση, και συγχρόνως ως το χρώμα της περιπέτειας και του κινδύνου. Σε συνδυασμό με το μαύρο φόντο δημιουργείται το χρωματικό προφίλ της βίαιης μετακίνησης, των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και των εμποδίων που συναντά κάποιος για να φτιάξει ή ακόμα και να φανταστεί το σπίτι του, όπως και αν το νοεί ο ίδιος. Ένα λευκό πεντάγωνο με στυλιζαρισμένη μορφή σπιτιού, μία μινιμαλιστική απεικόνιση οικίας, ένας λευκός καμβάς που προσκαλεί τον επισκέπτη/θεατή να απεικονίσει τη δικιά του ‘εστία’ είναι το δημιουργικό που θα πλαισιώσει όλες τις δράσεις του κεντρικού και παράλληλου προγράμματος της 6ης Μπιενάλε.

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό το 2007, ανοίγει έναν καινούργιο κύκλο λειτουργίας με νέα δομή, επικαιροποιημένους στόχους, και έμφαση στο συμμετοχικό επιμελητικό σχήμα, ενώ θέτει στον πυρήνα του σκεπτικού της έκτης διοργάνωσης το Σπίτι, ως φαντασιακή σύλληψη και κατασκευή.
Στην εποχή μας οι έννοιες της κατοικίας, της κοινότητας και της πατρίδας, όπου νιώθει κανείς ασφαλής και αποδεκτός, έχει τις ρίζες του και αναπτύσσει τις κοινωνικές και οικογενειακές του σχέσεις, έπαψαν να είναι βεβαιότητες. Η έκτη διοργάνωση, υπό τον τίτλο ‘Φαντασιακές Εστίες | Imagined Homes’, θα επιχειρήσει να εντοπίσει την φαντασιακή κατασκευή και τη ρευστότητα αυτών των εννοιών, ως προβολή και μελλοντική προσδοκία, ενσωματώνοντας τη βιωμένη εμπειρία του παρελθόντος.

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Sticker_ETPA_GR_AM_HighRes.jpg

_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Τ: 2310 589152
press@greekstatemuseum.com, pr@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2017 13:01