Δελτίο Τύπου «Το Ρωσικό Τσέλο» Συναυλία για βιολοντσέλο και πιάνο

Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, 20:00

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Μονή Λαζαριστών

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται με χαρά δύο εξαιρετικούς μουσικούς, που θα παρουσιάσουν συνθέσεις δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της ρωσικής μουσικής του 20ού αιώνα, του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975), οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά, μέσα από τις δημιουργίες τους, στον εμπλουτισμό της ευρωπαϊκής μουσικής ιστορίας.
Οι μουσικοί Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) και ο Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο) θα βρεθούν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών την Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου 2018 στις 20:00 για μια ξεχωριστή συναυλία, ανάμεσα στα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας της συλλογής Κωστάκη.

Συστήνεται η προκράτηση θέσεων.
Επικοινωνία: τηλ. 2310 589143 / Τρίτη - Σάββατο 11:00-17:00
Τιμή εισιτηρίου: 12€

Αναλυτικά το πρόγραμμα

''Το Ρωσικό Τσέλο''

D. Shostakovich, sonata op.40 για βιολοντσέλο και πιάνο
Αllegro ma non troppo
Allegro
Largo
Allegro

-----------

S. Rachmaninov
vocalise op.34, n.14

S. Rachmaninov, sonata op.19 για βιολοντσέλο και πιάνο
Lento-Allegro moderato
Allegro scherzando
Andante
Allegro mosso

Βιογραφικά Μουσικών

Γιάννης Τσιτσελίκης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1990, αποκτώντας Δίπλωμα Βιολοντσέλου με Άριστα Παμψηφεί (τάξη Μανώλη Καζαμπάκα). Συμπλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφίες στο Royal College of Music του Λονδίνου (τάξη William Pleeth) και το Eastman School of Music των Η.Π.Α. (τάξη Steven Doane) και τις τελειοποίησε με τον János Starker στο Indiana University “Master of Music” το 1998.
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες (όπως π.χ. με τον Δημήτρη Σγούρο στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Μυκόνου το 2011) και με αξιόλογες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, υπό τη διεύθυνση Αρχιμουσικών όπως οι Vladimir Spivakov, Philippe Entremont κ.α. Παράλληλα έχει υπάρξει μέλος της World Orchestra for Peace.
Το 2003 και το 2005 συμμετείχε ως ένας από τους κορυφαίους βιολοντσελίστες σε συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα υπό τη διεύθυνση του Valery Gergiev, ενώ το 2004 συμμετείχε, κατόπιν ακρόασης, ως κορυφαίος βιολοντσελίστας σε περιοδεία που έκανε η Orchestra del Maggio Musicale της Φλωρεντίας, υπό τον Zubin Mehta στη Σιγκαπούρη και την Ινδία.
Έδωσε με επιτυχία πολλά ρεσιτάλ, πραγματοποίησε τουρνέ σε Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού και δίδαξε σε masterclass στο Wayne State University των Η.Π.Α.
Από τον Νοέμβριο του 2000 κατέχει τη θέση του κορυφαίου βιολοντσελίστα στην ΚΟΑ.
Το 1996 τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του πορεία από την Ακαδημία Αθηνών, με το Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου.

Βασίλης Βαρβαρέσος
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κατέχει δίπλωμα Bachelors, Masters και Διδακτορικό από τη σχολή Juilliard. Είναι απόφοιτος του Diplôme d’ Artiste-Interpète στο Conservatoire Nationale et Superieur de Musique et de Danse στο Παρίσι.
Οι συμμετοχές του Βασίλη Βαρβαρέσου για την περίοδο 2017-2018 περιλαμβάνουν εμφανίσεις στο Sommets Musicaux de Gstaad, στο Enescu Festival, στο Festival des Arcs, στο Festival des Musicales du Golfe, στο SenLiszt Festival of the Gyorgy Cziffra Foundation και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Επίσης, συναυλίες –μεταξύ άλλων- στο Piano Concerto no. 2 του Chopin με την Orchestre de Normandie, στο Piano Concerto no. 1 του Tchaikovsky με την Freiburg Symphony Orchestra, και στο Piano Concerto no. 4 του L.V. Beethoven με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Βαρβαρέσος πρόκειται να εμφανιστεί το καλοκαίρι στο Istanbul Music Festival στο Piano Concerto no. 4 του Prokofiev.
Προηγούμενες εμφανίσεις του έχουν γίνει στην Tonhalle στη Ζυρίχη και την Musikverein στη Βιέννη. Παράλληλα, έχει προσκληθεί στη Salle Gaveau στο Παρίσι, στο Concertgebouw στο Άμστερνταμ, ενώ έχει δώσει ρεσιτάλ και masterclasses στην Καλιφόρνια, το Σινσιτάτι και το Τσάρλεστον, στις ΗΠΑ.
Ο Βασίλης Βαρβαρέσος εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008. Εκτός από τις εμφανίσεις του σε φεστιβάλ μουσικής, έχει γράψει επίσης μουσική για δέκα ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
info@greekstatemuseum.com

Χρύσα Ζαρκαλή
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Τ: 2310 589152 Κ. 6945114343
pr@greekstatemuseum.com
press@greekstatemuseum.com
www.greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2018 14:10