poster

17/09 - 04/10/2014 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Kodra Fresh - Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!

Ομαδική έκθεση 34 νέων καλλιτεχνών, απόφοιτων και τελειόφοιτων Σχολών Καλών Τεχνών

Performance την βραδιά των εγκαινίων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 21.30 με τίτλο Τρως Φως - Eat Light από τον εικαστικό Θωμά Κοντό.

Πεδίο Δράσης Κόδρα
Πρώην Κτήριο Πολιτιστικού Οργανισμού
Κομνηνών 60
Τ.Κ. 55132
Τηλ.: 2313.314.572
Web: www.actionfieldkodra.gr
e-mail: info@actionfieldkodra.gr

ΚΟΔΡΑ FRESH 2014 - Οι ήρωες πέθαναν. Ζήτω οι ήρωες!
Από τι είναι φτιαγμένος ένας ήρωας; Πώς διαμορφώνεται σε εποχές κρίσης και σύγχυσης η ανάγκη, η κατασκευή και η χρήση ηρώων και συμβόλων; Ποια είναι η συμβολή της ιδεολογίας στη διαμόρφωση των ηρώων και ποια είναι τα υλικά κατάλοιπα που αφήνουν πίσω τους στην ιστορία και στη δημόσια σφαίρα; Ποια στοιχεία κρατάμε σήμερα ως «πολύτιμες ύλες», προκειμένου να αφηγηθούμε το παρελθόν; Με ποιους τρόπους διαπραγματεύεται η καλλιτεχνική πρακτική την κληρονομιά που κάθε φορά επιλέγει και πώς συγκροτείται ή συγκαλύπτεται σε ένα έργο τέχνης μια γενεαλογία επιρροών, συμβολισμών και προτύπων; Πώς διαχειρίζεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης την αρχαιολογία του υλικού του και πώς εκφράζονται οι ασυνέχειες, οι ρήξεις και οι ανακολουθίες αυτής της κληρονομιάς στο εικαστικό αποτέλεσμα;
Η ανάγκη δημιουργίας αλλά και βεβήλωσης ηρώων και συμβόλων εδράζεται σε αξίες που αναδύονται ή κατακρημνίζονται, στη διαπλοκή της ιστορίας, της μνήμης και της ταυτότητας, αλλά και σε μηχανισμούς προπαγάνδας, πολιτικής και διακυβέρνησης. Η γοητεία που ασκεί το ηρωικό οφείλεται στη στενή του συνάφεια με την υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων και στις υπαρξιακές, ηθικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις όσον αφορά στην αναμέτρηση με τη θνητή συνθήκη. Η περιβολή του ηρωικού διακρίνει αυτόματα το αντίστοιχο πρόσωπο από το ανώνυμο πλήθος, αναγάγοντάς το σε θεό ή ημίθεο στις αρχαϊκές κοινωνίες και μνημονεύοντας αιώνια το όνομα και την ιστορία του στη δημόσια σφαίρα και στην ιστορική καταγραφή στις μεταγενέστερες κοινωνίες. Για παράδειγμα, οι ήρωες των ομηρικών επών, οι άθλοι του Ηρακλή, οι αρχαϊκές ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης, τα ηγεμονικά πορτρέτα της Αναγέννησης, οι ήρωες του ’21 του ελληνικού έθνους-κράτους, η αναπαράσταση αγίων και θεοτήτων στη βυζαντινή και στην παγκόσμια λατρευτική παράδοση αντίστοιχα, τα μνημεία των πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι υπερήρωες των κόμικς και του κινηματογράφου, δημιουργούν ένα ετερόκλητο και πολυδιάστατο φάσμα ηρωικής εικονογραφίας που αντανακλά κάθε φορά το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο.
Με «πολύτιμη ύλη» την πολυσημία και τα ερμηνευτικά σχήματα του ηρωικού συμβολισμού και των υλικών του αναπαραστάσεων, σε μία κλίμακα που εκτείνεται από τη λατρεία έως την αποκαθήλωση, χαρτογραφούμε ένα ευρύ τοπίο έρευνας και πειραματισμού. Νέοι καλλιτέχνες προσεγγίζουν μέσα από τα έργα τους τα ίχνη του ηρωικού παραδείγματος και τη ρήξη μαζί του, διαπραγματεύονται τις ασυνέχειες των μύθων, των ιστορικών αφηγήσεων και του υλικού αποθέματος και προτείνουν νέες στρωματογραφίες με γνώμονα την αποτύπωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Ανθή Αργυρίου
Παναγής Κουτσοκώστας
Επιμελητές έκθεσης Κόδρα Fresh 2014

17/09 - 04/10/2014 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Kodra Fresh - Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!
Ομαδική έκθεση 34 νέων καλλιτεχνών, απόφοιτων και τελειόφοιτων Σχολών Καλών Τεχνών
Performance την βραδιά των εγκαινίων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 21.30 με τίτλο Τρως Φως - Eat Light από τον εικαστικό Θωμά Κοντό.

Επιμέλεια έκθεσης:
Ανθή Αργυρίου - Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα
Παναγής Κουτσοκώστας - Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα

Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν και συμμετέχουν στο Κόδρα Fresh 2014:
Nicolas Paradiselo, Archer Sol, Αναστασία Αγάθου, Βασίλης Αλεξάνδρου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Ελεάνα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Δημήτρης Γκέτσις, Κωνσταντίνος Γκράτσας, Γιάννης Δελατόλλας, Αναστασία Δούνια - Χαραλάμπους Ιουλία, Μαίρη Θηβαίου, Λία Κατόπη, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Έιντζι Κορόνα, Θωμάς Κοντός, Δήμητρα Κούτσιανου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ζωή Μπαλέση-Σκλέπα, Δημήτρης Τζικόπουλος-Μποσκίδης, Δάφνη Μοναστηριώτη, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Φανούρης Μωραΐτης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Παπαφίγκος, Χρήστος Σκούρτης, Μαργαρίτα Στέφου, Ισμήνη Τελιγιορίδου, Γιώργος Τρύφων, Δημήτρης Φραγκάκης, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Μάγδα Χριστοπούλου.

http://kodrafresh2014.tumblr.com
#ActionFieldKodra #KodraFresh14
www.actionfieldkodra.gr

Συνημμένα

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2015 11:46