Α. Τάσσος – Λουκία Μαγγιώρου, Η καλλιέργεια του καπνού-Το δεμάτιασμα του καπνού, μικτή τεχνική σε πανί επικολλημένο σε ξύλο, 1960

'Εκθεση Α. Τάσσος - Λουκία Μαγγιώρου «Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ»

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών

9 Φεβρουαρίου - 24 Μαρτίου 2013

Ημερίδα – παρουσίαση του έργου των Α. Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου «Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ».

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, 12:00-14:00

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου και τον Δήμο Παύλου Μελά.

Η Καλλιέργεια του Καπνού του χαράκτη Α. Τάσσου (1914-1985) και της συντρόφου του, ζωγράφου και χαράκτριας Λουκίας Μαγγιώρου (1914-2008) φιλοτεχνήθηκε το 1960 για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης, ύστερα από παραγγελία της Εταιρείας Παπαστράτος. Πρόκειται για διακοσμητική ζωγραφική σύνθεση, μνημειακών διαστάσεων (2 μ. Χ 12,40 μ., μικτή τεχνική σε ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο), η οποία συνοδεύεται και συμπληρώνεται από προπαρασκευαστική μακέτα σε ξύλο (0,59 Χ 3,80 μ.). Από θεματικής πλευράς, το έργο πλησιάζει την ενότητα έγχρωμων χαρακτικών του Α. Τάσσου της ίδιας περιόδου που απεικονίζουν άνδρες και γυναίκες οι οποίοι καταπιάνονται με αγροτικές εργασίες στο ύπαιθρο.

Οι συγκεκριμένες εικόνες χαρακτηρίζονται από μια συμβολική διάσταση, αποκτούν ένα έντονα «ηρωικό» περιεχόμενο –οι σκληρά εργαζόμενοι χειρώνακτες δένονται με τη γη, γίνονται ένα μ’ αυτήν. Στην Καλλιέργεια του καπνού, ο Α. Τάσσος και η Λουκία Μαγγιώρου επιλέγουν το στέρεο και ισορροπημένο χτίσιμο της σύνθεσης, την επίπεδη δομή, το μεγάλο μέγεθος, τις γεμάτες ενέργεια καμπύλες, τα έντονα μαύρα περιγράμματα, την αρχιτεκτονική διάρθρωση και την απλοποίηση των σχημάτων για να αφηγηθούν όλα τα στάδια της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του καπνού.

Με αναφορές και επιρροές από τη βυζαντινή τέχνη, την αγγειογραφία και την πλαστική της αρχαιότητας, η σύνθεση αποτελείται από πέντε τμήματα που αναπτύσσονται ρυθμικά εν είδει ζωφόρου, με το χρώμα ως εκφραστική αξία να περιορίζεται στους γήινους και φαιούς τόνους, να εμπλουτίζεται από ώχρες, γαλάζια, ανοιχτά γκρίζα και λευκά. Με σαφή πολιτικό προσανατολισμένο και ευαίσθητη κοινωνική ματιά, χωρίς ωστόσο εξιδανικεύσεις, εξωραϊσμούς και ρητορείες, οι δύο δημιουργοί φιλοτεχνούν ένα έργο πνοής και δύναμης, αμεσότητας και αλήθειας που υμνεί τον ανθρώπινο μόχθο, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη της ομάδας, ένα έργο που διατηρεί την ιθαγένεια της πλαστικής του γλώσσας, επικοινωνεί και συναντά τον αποδέκτη του.

Το ιδιαίτερα σημαντικό και εμβληματικό αυτό έργο, αφού συντηρήθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου., επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών έως τις 17 Μαρτίου 2013, σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης στο ΚΜΣΤ: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00
Πληροφορίες ΚΜΣΤ: 2310589141 & 143

Την έκθεση-παρουσίαση του έργου στο ΚΜΣΤ θα πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες καθώς και ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό, κάθε Κυριακή στις 12:00.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Πληροφορίες: 2310 589140/1, info@greekstatemuseum.com

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2013 11:20