TSIVOPOULOS_Lost Monument16 Στέφανος Τσιβόπουλος Το χαμένο μνημείο 2009, διπλή βιντεοπροβολή, HD cam, 16:9 Color, 27’ Σειρά 22 ασπρόμαυρων φωτογραφιών αρχείου

Τόποι της μνήμης – Πεδία οραμάτων

Κεντρική έκθεση / δεύτερο μέρος του φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων από το ΚΜΣΤ.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

21 Δεκεμβρίου 2012 - 10 Μαρτίου 2013

Η μνήμη της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη, ή το Βελιγράδι, η διερεύνηση της προσωπικής σκιαγράφησης ενός τόπου μέσω μαρτυριών, επικαλύψεων, ιζημάτων και αποκαλύψεων, η ίδια η πόλη ως μνημονικός τόπος ή ψυχογραφικό τοπίο, είναι οι βασικοί άξονες της έκθεσης «Τόποι της μνήμης-Πεδία οραμάτων» του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι, από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2013 (Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, στις 20:30. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-21:00, Δευτέρα κλειστά).
Μέσα από 16 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις, παλαιότερες παραγωγές του ΚΣΤΘ και νέα έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, αναδεικνύεται η βιωμένη μνήμη της πόλης, η φαντασίωση του πρότερου βίου της και η προβολή μελλοντικών προσδοκιών, αναδεικνύοντας διαφορετικές περιοχές από εκείνες που συνήθως εξυμνούνται στις επίσημες τελετές μνήμης επετειακού χαρακτήρα.
Η έκθεση είναι μέρος του κεντρικού προγράμματος του «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για το κοινό.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα, γράφει στο επιμελητικό της σημείωμα « (…) Μικρές, προσωπικές, κρυφές και λησμονημένες ιστορίες στην εμπλοκή τους με τα μεγάλα, εθνικά ή παγκόσμια αφηγήματα αποτελούν τον πυρήνα των καλλιτεχνικών αναζητήσεων που δεν εξωραΐζουν, ούτε αρνούνται την εγγενή αντιφατικότητα των αμφιλεγόμενων και δυνητικά συγκρουσιακών αφηγήσεων. (…) Ο χρόνος και η ανθρώπινη δράση αλλάζουν την εικόνα των τόπων. Η πράξη της ενθύμησης, όπως πάντα, επενεργεί παραμορφωτικά στο υπαρκτό αστικό τοπίο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας παλαιότερα στρώματα εικόνων, χρήσεων και βιωμάτων, αναδιατάσσοντας τη σήμανση του τόπου με κριτήρια συναισθήματος.
Οι τόποι δεν έχουν πάντα ρεαλιστικές αναφορές. Μπορεί να είναι φανταστικές επινοήσεις, ανακλήσεις από το παρελθόν μορφών αστικής ζωής που έχουν εκλείψει, σκηνές οι οποίες δεν πρόλαβαν να καταγραφούν, ή απορρίφθηκαν από τις μεγάλες αφηγήσεις, τόποι που προσελκύουν, αλλά και απωθούν τους διερχόμενους, συστήνοντας εναλλακτικά δίκτυα σχέσεων.
Συναισθηματικά φορτισμένες μαρτυρίες, ρεαλιστικές καταγραφές, φανταστικές αρχιτεκτονικές συλλήψεις, εικονικά, ηχητικά και λεκτικά τεκμήρια ενός γοργά μεταβαλλόμενου αστικού τοπίου, ψηφιακές δυστοπίες και εφιαλτικές ζωγραφιές ξεδιπλώνουν το παλίμψηστο της βιωμένης μνήμης και τα ίχνη που άφησαν οι διελεύσεις των σωμάτων ανάμεσα σε τόπους υπαρκτούς ή επινοημένους. Τόπους - αντικείμενα προσωπικής διεκδίκησης, ανάκλησης και επιθυμίας, ανασυρμένους από τη λήθη λόγω συνειδητής επιλογής και συστηματικής έρευνας, ή τυχαίας ανακάλυψης. Ο εντοπισμός τους εμψυχώνει παρεμβατικές συλλογικότητες που επιχειρούν να ορίσουν εκ νέου το νόημα της κρισιμότητας, του επείγοντος και της δημιουργικότητας στη σημερινή αντιφατική και παράδοξη συγκυρία της μετάβασης και της αστάθειας».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Nancy Atakan, Yevgeniy Fiks, Genco Gulan, Vladan Jeremić- Rena Rädle, Vladimir Miladinovic, Milos Tomic, Richard Whitlock, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, Σωτήρης Λιούκρας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Πάρης Πετρίδης – Σάκης Σερέφας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Στέφανος Τσιβόπουλος

Παράλληλες δράσεις

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00. στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11)Το νέο φωτογραφικό βιβλίο τους από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ «Εδώ. Τόποι Βίας στη Θεσσαλονίκη» θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Σάκης Σερέφας και Πάρις Πετρίδης.Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.
Ομιλητές: Θοδωρής Παπαγγελής, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Γιάννης Σταυρακάκης
Συνδιοργανωτές: Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, στις 19:00, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης τον εικαστικό Στέφανο Τσιβόπουλο φιλοξενεί, στο πλαίσιο της έκθεσης «Τόποι της Μνήμης - Πεδία Οραμάτων», το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε μία συζήτηση με την επιμελήτρια της έκθεσης Συραγώ Τσιάρα για ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική της μνήμης στη σύγχρονη τέχνη, την . Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Με αφορμή τη συμμετοχή του εικαστικού στην έκθεση με το έργο “Lost Monument” - μία εγκατάσταση πολλαπλών μέσων με τηλεοπτικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ανέγερση και τον περιπετειώδη βίο του αγάλματος του Αμερικανού Προέδρου Χάρυ Τρούμαν στην Αθήνα, καθώς και ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό δοκίμιο - θα επιχειρηθεί μία γενικότερη παρουσίαση του ρόλου των αρχείων και των ιστορικών πηγών στη σύγχρονη τέχνη και ειδικότερα στο έργο του Τσιβόπουλου, τα όρια μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας, κινηματογραφικής ταινίας και βίντεο, τέχνης και ζωής.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013, 19:00, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, συζήτηση με τους εικαστικούς Λήδα Παπακωνσταντίνου και Miloš Tomić για τη δουλειά τους και τη συμμετοχή τους στην έκθεση με τα έργα «Εις το Όνομα» και “Clay Pigeon” αντίστοιχα (Η παρουσίαση της Λήδας Παπακωνσταντίνου θα γίνει στα ελληνικά και του Miloš Tomić στα αγγλικά).

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013, 11:00-15:00, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, ο Miloš Tomić προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται σε ένα workshop για το stop motion filming (To workshop θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, η συμμετοχή είναι δωρεάν, με απαραίτητη την κράτηση θέσεων στο τηλ. 2310593270, ενώ οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή/κάμερα και προαιρετικά έναν τρίποδα).

ξεναγήσεις
Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (22.12.2012-24.02.2013) κάθε Κυριακή, στις 12:00 από την επιμελήτρια, ξεκινώντας με μία προ-παρουσίαση της έκθεσης από τη Συραγώ Τσιάρα και τους καλλιτέχνες της έκθεσης Αικατερίνη Γεγησιάν, Γιάννη Ζιώγα, Πάρi Πετρίδη, Μάριο Σπηλιόπουλο, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Genco Gulan, Vladan Jeremić- Rena Rädle, Vladimir Miladinovic, Richard Whitlock
πριν τα εγκαίνια, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στις 12:00.
Δύο ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 13:00 ως μέρος των δράσεων «Τα Χριστούγεννα τους Αλλιώς» του περιοδικού parallaxi και της ομάδας ‘Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς’ (δωρεάν είσοδος-συμμετοχή). Οι επόμενες ημερομηνίες των ξεναγήσεων θα ανακοινωθούν.
Ξεναγήσεις σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλες ομάδες στην έκθεση «Τόποι της μνήμης – Πεδία οραμάτων» πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων (τηλ. 2310 589222).

_εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες
Οργάνωση, Εφαρμογή: Κατερίνα Παρασκευά, Εύη Παπαβέργου / Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ
Επικοινωνία για ραντεβού: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00, 2310589222

// Το έργο της Ευανθίας Τσαντίλα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Goethe Institut Θεσσαλονίκης.

// Ο υποτιτλισμός των βίντεο του Μάριου Σπηλιόπουλου έγινε σε εθελοντική βάση από τους σπουδαστές του σεμιναρίου Οπτικοακουστικής Μετάφρασης και Υποτιτλισμού που πραγματοποιήθηκε στο ΟΞΥΓΟΝΟ το 2012.
Εισηγήτρια: Κατερίνα Γουλέτη
Ομάδα: Ηλέκτρα Αθανασίου, Νίνα Ζβέ, Νικολέττα Καρύδα, Θοδωρής Μάρκογλου, Χριστίνα Πέσιου, Ανατολή Σταυρουλοπουλου
Το ΟΞΥΓΟΝΟ (www.oxygono-metaixmio.gr ) είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για να δώσει πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ΟΞΥΓΟΝΟ διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για ενηλίκους με άξονα το βιβλίο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, λέσχες ανάγνωσης και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους.

Το «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων-Μια κοσμογραφία» εντάσσεται στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912-2012» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών».


topi%20invitation.jpg

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1, Λιμάνι - Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 593270 & 546683, F: 2310 593271
www.cact.gr , info@cact.gr , www.myspace.com/cact_

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2013 14:59