Αλέξανδρος και Βουκεφάλας

14 Ιουνίου 2002
Μονή Λαζαριστών - Υπαίθριος χώρος

Το Κ.Μ.Σ.Τ. σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών παρουσίασε τη γλυπτική σύνθεση του Κυριάκου Καμπαδάκη "Αλέξανδρος και Βουκεφάλας", μια πρωτότυπη και τολμηρή σύνθεση που έγινε το διάστημα 1996-1998 και ο γλύπτης δώρισε στο Κ.Μ.Σ.Τ.

Ο Καμπαδάκης συνθέτει ένα συνολικό έργο για να "ιστορίσει" το μύθο και να εικονογραφήσει την ιδέα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το μνημείο αποτελείται από τρία τμήματα: στο κεντρικό ο γλύπτης επικεντρώνεται στις μορφές του Αλέξανδρου και του Βουκεφάλα, φιλοτεχνημένες σε ξύλο και μολύβι, τις οποίες αποδίδει με δυναμικές φόρμες, εξπρεσιονιστική ένταση και μια μοναδική αίσθηση ενέργειας και ζωτικότητας. Τα σώματα των δύο μορφών στηρίζονται πάνω σε μια ημικυκλική μεταλλική βάση που συμβολικά παραπέμπει στις κατακτήσεις του Αλέξανδρου και πλαισιώνονται από μακεδονικές σάρισες. Στα δυο επιμέρους τμήματα της σύνθεσης δημιουργεί ένα σύνολο αφηρημένων μορφών που συμπλέκονται με δύναμη και δίνουν την εντύπωση πολεμιστών και αλόγων την ώρα της μάχης.

Η σύνθεση είναι δουλεμένη σε ξύλο και μέταλλο και για μια ακόμη φορά ο γλύπτης αποδεικνύει τη δεξιοτεχνία του, εξαντλώντας τα εσωτερικά όρια της φόρμας καθώς και τα όρια της άριστης τεχνικής του, δημιουργώντας μορφές με ευαισθησία και δυναμισμό.

Η παρουσίαση της γλυπτικής σύνθεσης του Κ. Καμπαδάκη έγινε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2002, στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών, και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2002.

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2008 11:33