All Fashioned

20 Aυγούστου - 8 Σεπτεμβρίου 2002

Μονή Λαζαριστών

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξένησε στους χώρoυς του στη Μονή Λαζαριστών την παραγωγή του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, με τίτλο ALL FASHIONED. Ζωγραφική στην Ελλάδα σήμερα. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής εννέα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών, των οποίων η δουλειά τους χαρακτηρίζεται από μια αντίσταση στην κυριαρχία των μεταμοντέρνων εικαστικών προσεγγίσεων, μια κριτική στάση στην αναζήτηση της "μόδας" και της επικαιρότητας.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Αλέκος Λεβίδης, Ηλίας Χαρίσης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Γιάννης Καστρίτσης, Ηλίας Μαρμαράς, Γιάννης Σκαλτσάς, Μανταλήνα Ψωμά, Μαρία Ρηγούτσου και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος.

Σημείωμα του επιμελητή, Νίκου Ξυδάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει επίτοιχα ζωγραφικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, που ηλικιακά και τεχνοτροπικά εκτείνονται σε μία ευρεία κλίμακα: από τους σοφιστικέ, intime ζωγράφους της μεταπολιτευτικής περιόδου, και τους μεταϊμπρεσιονιστές και εξπρεσιονιστές της δεκαετίας '80 και '90, έως τους νεότατους αφηγηματικούς και καθαρούς ζωγράφους που εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του, δίχως το άγχος να φαίνονται μοντέρνοι… Μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους, ίσως, η επιμονή στα ζωγραφικά μέσα και η προσήλωση στην περιπέτεια μιας τέχνης παλαιάς, της οποίας πολλοί θεωρητικοί έχουν διαπιστώσει τον παρατεταμένο "θάνατο"…

Η έκθεση δεν έχει θέμα ή concept άλλο από τα ίδια τα έργα που την απαρτίζουν. Ο τίτλος της σχολιάζει εμμέσως το αγχωμένο κυνήγι της μόδας στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Υποδηλώνει επίσης ότι η ζωγραφική είναι πάντα επίκαιρη και ζωντανή, ότι όλες οι τάσεις και οι τεχνοτροπίες μπορούν να είναι δραστικές. Η τέχνη δικαιώνεται από το φτασμένο έργο της, και όχι από τις προθέσεις…

Η έκθεση φιλοδοξεί επίσης να προτείνει στο κοινό ένα μικρό ανθολόγιο της ζωγραφικής που τελείται στην Ελλάδα, σήμερα. Προτείνει ένα αφήγημα στο θεατή, για να το απολαύσει, αλλά και να κρίνει, να συγκρίνει με τις διεθνείς τάσεις, να δει ενδεχομένως την κοινωνία στην οποία ζούμε, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Σημείωμα του διευθυντή του Κ.Μ.Σ.Τ., καθ. Μιλτιάδη Παπανικολάου

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καλωσορίζει την έκθεση: ALL FASHIONED Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς με αυτή την ευκαιρία εδραιώνεται μία συνεργασία που ξεκίνησε με το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας, ένα χρόνο πριν, όταν πραγματοποιήθηκε εκεί έκθεση επιλεγμένων έργων από τη Συλλογή Κωστάκη που ανήκει στο μουσείο μας.

Είναι για μας σημαντικό να ενισχύουμε και να προωθούμε αξιόλογες παραγωγές ελληνικών πολιτιστικών κέντρων και καλλιτεχνικών ιδρυμάτων που παρουσιάζουν πρωτότυπες και σύγχρονες προτάσεις για τα τεκταινόμενα στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.

Η έκθεση αυτή φέρει τη σφραγίδα ενός ήδη καταξιωμένου και έγκυρου τεχνοκριτικού, όπως ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος με τα κείμενα και τη δραστηριότητά του ως επιμελητή εκθέσεων συμβάλλει σημαντικά στην αποτύπωση, τη διεύρυνση και την ειλικρινή αποτίμηση της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής, αλλά και στην ενημέρωση του φιλότεχνου κοινού για τις διεθνείς εξελίξεις.

Θεωρώντας ότι η "καθαρή" ζωγραφική ποιότητας διατηρεί ακόμη και στις αρχές του 21ου αιώνα άφθαρτη την αξία της αισθητικής απόλαυσης και του εσωτερικού διαλόγου με το θεατή, φιλοξενούμε με χαρά την έκθεση All Fashioned στη Μονή Λαζαριστών.

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2014 10:30