Φωτογραφία έκθεσης «Χτίζοντας την Επανάσταση: Αρχιτεκτονική και Τέχνη στη Ρωσία 1915-1935»

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ 1915-1935

La Caixa Forum, Βαρκελώνη

4 Φεβρουαρίου 2011- 17 Απριλίου 2011

Περιοδεία σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης πραγματοποίησε η έκθεση «Χτίζοντας την Επανάσταση: Αρχιτεκτονική και Τέχνη στη Ρωσία 1915-1935» με πρώτο σταθμό το La Caixa Forum στη Βαρκελώνη (ισπανικός τίτλος: Construir la Revolución. Arte y arquitectura de la vanguardia rusa (1915-1935). Η έκθεση βασίζεται σε μια παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Royal Academy of Arts του Λονδίνου.

Η έκθεση, που από την πρώτη στιγμή (Μάιος 2008, ΚΜΣΤ, με τον τίτλο «Lost Vanguard Found: Σύνθεση Αρχιτεκτονικής και Τέχνης στη Ρωσία 1915-1935», http://www.greekstatemuseum.com/kmst/exhibitions/article/70.html) είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον ιστορικών, επιμελητών και ευρωπαϊκών μουσείων, παρουσιάζει την ιστορία και πρόσληψη του ρωσικού αρχιτεκτονικού κονστρουκτιβισμού αλλά και τη σχέση ζωγραφικής – αρχιτεκτονικής μέσα από μια νέα εικαστική αισθητική που έχει στόχο την εφαρμογή της στην αρχιτεκτονική.Αποτελείται από φωτογραφίες κονστρουκτιβιστικών κτηρίων που παρουσιάζονται σε διάλογο με έργα καλλιτεχνών της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας προερχόμενα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ, ενώ τα σχέδια των καλλιτεχνών καταγράφουν νέες, πειραματικές αρχιτεκτονικές προτάσεις που εντάσσονται οργανικά στο αστικό τοπίο.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής επιστημονικής έρευνας που έγινε από τρεις διαφορετικές πηγές: το Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας τεκμηρίωσε ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό από τη συλλογή του, ο βρετανός φωτογράφος Richard Pare ταξίδεψε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και κατέγραψε την κατάσταση των κτηρίων δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχείο που προκαλεί προβληματισμούς γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να διαχειριζόμαστε σήμερα τα νεότερα μνημεία και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τεκμηρίωσε και παρουσίασε υλικό από τη συλλογή Κωστάκη που καταγράφει τη σχέση της εικαστικής δημιουργίας με την αρχιτεκτονική της πρωτοπορίας. Το σύνολο της έρευνας αυτής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε τρεις οργανικά συνδεδεμένες ενότητες στο ΚΜΣΤ τον Μάιο του 2008 στην έκθεση «Lost Vanguard Found: Σύνθεση Αρχιτεκτονικής και Τέχνης στη Ρωσία 1915-1935».

Την αρχική έκθεση στη Θεσσαλονίκη είχε συντονίσει και επιμεληθεί η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, σε συνεργασία με τον διευθυντή του Μουσείου Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, Νταβίντ Σαρκισιάν και τον επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου. Στην παρούσα μορφή στη Βαρκελώνη, εμπλουτισμένη με νέο υλικό, η έκθεση έχει την επιμέλεια της διευθύντριας καλλιτεχνικών πρόγραμματων της Royal Academy of Arts, Maryanne Stevens και της διευθύντριας του ΚΜΣΤ, Μαρίας Τσαντσάνογλου, με τη συνεργασία του Richard Pare.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Διάρκεια έκθεσης: 4 Φεβρουαρίου 2011- 17 Απριλίου 2011

Πληροφορίες: 2310 589140/1, info@greekstatemuseum.com

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2017 14:44