Βραβείo Fresco and Salty - Amfilochia 2003

20 Δεκεμβρίου 2003 - 16 Ιανουαρίου 2004
Μονή Λαζαριστών

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Μάργαρη (Αμφιλοχία) εγκαινίασε το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003, στις 20:00, στη Μονή Λαζαριστών την έκθεση Βραβείo Fresco and Salty - Amfilochia 2003. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού, καθηγητή Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2003 στην Αμφιλοχία και αποτέλεσε το πρώτο πειραματικό εργαστήριο/residence νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η έκθεση έγινε έπειτα από προκήρυξη ενδιαφέροντος στις ανάλογες Σχολές Καλών Τεχνών και τελική επιλογή 16 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο Απόστολος Βέττας, καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Α. Π. Θ, σκηνογράφος - ζωγράφος, ο John Bicknell, ζωγράφος, η Ελένη Δωρή, ζωγράφος, ο Οδυσσέας Μάργαρης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης Μάργαρη, η Δρ. Σάνια Παπά, Θεωρητικός Τέχνης και Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κ. Μ. Σ. Τ. και η Έλλη Χρυσίδου, ζωγράφος και καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου St. Etienne (Γαλλία) - παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Οι νέοι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αμφιλοχία, φιλοξενήθηκαν για περίπου δέκα ημέρες σε εφήμερα εργαστήρια που στήθηκαν στο δημοτικό σχολείο της πόλης, όπου παρουσίασαν παλαιότερα έργα τους και δημιούργησαν νέα και πρωτότυπα.

Τα βραβεία της συνάντησης δόθηκαν στους Christina Mandelli (1ο βραβείο), Μαρία Μητσοπούλου (2ο βραβείο) και Τίνα Βορεάδη (3ο βραβείο) ενώ διάκριση πήραν και οι Luke Arnold, Μαρία Χρυσοχοΐδου και Κάρεν Τζίνα Γεωργούδη.

Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στη συνάντηση και συμμετείχαν στην έκθεση είναι οι Νίκος Ασλανίδης, Valerio Berruti, Manuele Cerutti, Laura Pungo, Πέννυ Γκέκα, Σπυρίδων Λίτινας, Εύα Μαυρίδου, Μαρία Μητσοπούλου, Απόστολος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πρωτοπαπάς και Enrico Tealdi.

Όλες οι δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών που εκτέθηκαν στην Πινακοθήκη Μάργαρη, μαζί με όσες βραβεύτηκαν (έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο, σχέδια, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, περφόρμανς)παρουσιάστηκαν στους υπόγειους χώρους και σε μια πτέρυγα του ισογείου της Μονής Λαζαριστών από τις 20 Δεκεμβρίου 2003 έως τις 16 Ιανουαρίου 2004.

Η Πινακοθήκη Μάργαρη λειτουργεί από το 2001 και βασικός στόχος της είναι να προσφέρει εκπαιδευτικό έργο, δημιουργώντας ένα πυρήνα με συνεχή πολιτιστική δράση στην περιφέρεια.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μετά από την επιτυχημένη λειτουργία των OPEN STUDIOS II (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2003) εντάσσει την έκθεση αυτή στο πρόγραμμα του, ενισχύοντας τον ανοιχτό, ευέλικτο, κινητικό, τολμηρό και εναλλακτικό χαρακτήρα του.

Την βραδιά των εγκαινίων παρουσιάστηκαν δύο περφόρμανς από την Μαρία Μητσοπούλου και την Τίνα Βορεάδη.

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2008 11:33