Κλέφτης φωτός, εγκατάσταση στο χώρο, μπρούντζος & νέον, 2005

Κλέφτης Φωτός

14 Σεπτεμβρίου - 14 Οκτωβρίου 2005
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στους χώρους του στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, την εκτεταμένη εγκατάσταση (installation) του Νάκη Παναγιωτίδη με τίτλο «Κλέφτης φωτός».

Πρόκειται για το νέο έργο του διακεκριμένου έλληνα καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στην Ελβετία στο οποίο εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και πιο συγκεκριμένα από το μύθο του Προμηθέα. Η έκθεση εντάχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο προγραμματισμού του Μουσείου για την παρουσίαση ελλήνων καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και το έργο τους τυγχάνει γενικής καταξίωσης και αποδοχής.

Η εγκατάσταση του Νάκη Παναγιωτίδη αποτελούνταν από μπρούντζινα γλυπτά χέρια που κρατούν σωλήνες νέον μπλε χρώματος και αναπτύχθηκε συμμετρικά στους τοίχους της κεντρικής αίθουσας της Αποθήκης. Στο κέντρο της αίθουσας, κυριαρχούσε πάνω σε βάθρο και τοποθετημένη οριζόντια μια μπρούντζινη επιφάνεια - πίνακας, μέσα από την οποία ξεπρόβαλλε ένα επίσης μπρούντζινο γλυπτό χέρι, το οποίο κρατούσε ένα σωλήνα νέον σε κόκκινο χρώμα. Η εγκατάσταση συμπληρωνόταν από έναν πίνακα που έφερε σε νέον την επιγραφή «Exil».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο δημιουργός, η εγκατάσταση, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, σχεδιάστηκε με βάση την «αυστηρή αρχιτεκτονική δομή» της Αποθήκης. Επιδίωξή του ήταν να δημιουργήσει ένα εικαστικό περιβάλλον, ένα έργο χώρου, το οποίο θα αναπτυσσόταν ρυθμικά, ένα έργο που θα παρέπεμπε σε έννοιες όπως η ιερότητα, η λατρεία, ο μύθος, η μνήμη.

Η έκθεση συνοδευόταν από κατάλογο 240 σελίδων, που περιλαμβάνει 140 φωτογραφίες και κείμενα των Ντένη Ζαχαρόπουλου, Κατερίνας Κοσκινά, Bruno Corà και Kai Uwe Schierz (διευθυντής του Kunsthalle του Erfurt). Την έκδοση του καταλόγου που έχει διεθνή διανομή, έχει αναλάβει ο εκδοτικός οίκος Benteli. Την επιμέλειά του καθώς και αυτή της έκθεσης είχε ο Bruno Corà, διευθυντής του Κέντρου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης CAMC-La Spezia, όπου και θα παρουσιαστεί η έκθεση την άνοιξη του 2006. Τη γενική εποπτεία της έκθεσης είχε ο διευθυντής του ΚΜΣΤ Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου, ενώ το συντονισμό της Γιάννης Μπόλης.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με τη χορηγία του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου.

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2008 14:51