Αλίκη Παληού, Μητέρα και Παιδί, Εγκατάσταση

1o Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα

9 Σεπτεμβρίου - 9 Νοεμβρίου 2006

  • Έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών «Διασχίζοντας τα όρια»
  • Συνάντηση εργασίας θεωρητικών τέχνης (22-23/9)
  • Συνάντηση εκδοτών και συγγραφέων βιβλίων τέχνης (4-6/11)

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργάνωσε για πρώτη φορά το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα». Πρόκειται για ένα σύνολο εκδηλώσεων- δράσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο στους εκθεσιακούς του χώρους στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη και στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι όσο και σε εξωτερικούς χώρους, με βασικό στόχο την καταγραφή, αρχειοθέτηση και την πολύπλευρη υποστήριξη παρουσίαση-προβολή όλης της εικαστικής δραστηριότητας και σκέψης στην Ελλάδα.

Βασικός άξονας της διοργάνωσης είναι η έκθεση εικαστικών «Δια-σχίζοντας τα όρια» με έργα από τις ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνών, που διοργανώθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2005 - Ιουνίου 2006 στην Ελλάδα.

Το σχετικό υλικό συγκεντρώθηκε από 700 περίπου εκθέσεις, που έγιναν από 1700 και πλέον καλλιτέχνες σε μουσεία και άλλους χώρους τέχνης τη χρονιά του 2005 καλύπτοντας όλο το εύρος των εικαστικών μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, φωτογραφία, εγκατάσταση, σχέδιο).

Ο τίτλος της έκθεσης πρώτης διοργάνωσης ήταν «Δια-σχίζοντας τα όρια», αφού τόσο η καθημερινή μας ζωή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο φαίνεται να κινείται μέσα σε καθορισμένα «όρια», που η τέχνη καλείται- ή καλύτερα έρχεται αυτόκλητη- να αποτυπώσει, να καταδείξει, να κατακρίνει ή να επικρίνει, να λειτουργεί ως ένας φακός για την πραγματικότητα που ζούμε. Πραγματικότητα που καταδεικνύεται μέσα από τις επιμέρους ενότητες «Όρια της ταυτότητας» (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), «Χώροι της αποξένωσης», «Παιχνίδι και Απειλή», «Σκηνοθεσία της μυθολογίας», «Χωνευτήρι του υψηλού και του χαμηλού».

Επιμέλεια έκθεσης : Θανάσης Μουτσόπουλος, ανεξάρτητος επιμελητής, μαζί με τους συνεργάτες του Κ.Μ.Σ.Τ. Θοδωρή Μάρκογλου, Άννα Μυκονιάτη και Χριστίνα Κασαμπαλίδου.

Παράλληλα λειτουργεί και ειδική ιστοσελίδα http://www.visualarts.gr όπου είναι διαθέσιμο όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε από εκθέσεις τις περιόδου Σεπτέμβριος 2005 - Ιούνιος 2006.

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2008 15:00