Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες – Μέρος Β’

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1 – Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

27 Ιανουαρίου – 24 Μαρτίου 2018

Εγκαίνια: Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018, 13:00

Από την προϊστορία έως και σήμερα, ίσως το πιο προσιτό, απλό, αλλά συνάμα και περίπλοκο στοιχείο της φύσης, δηλαδή το ανθρώπινο σώμα, αποτελεί την απόλυτη «έδρα» για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού.

Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη (μετα)πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δομήσουν (ή αποδομήσουν) στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτότητας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Γιάννης Αβραμίδης, Ελίνα Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Κυριάκος Καμπαδάκης, Νίκη Καναγκίνη, Αννέτα Καπόν, Άκης Καράνος, Μαρία Λιανού, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Γιάννης Μπαρδάκος, Ευαγγελία Μπασδέκη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Χαράλαμπος Σεργίου, Βάσω Χατζουλή Σεργίου, Πανίκος Τεμπριώτης, Κωστής Φωκάς

Glitch Artists Collective (onlineweb project)

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance έναρξης, 27/01/2018)

Έκτωρ Μαυρίδης - Anat Pick – Κωστής Δρυγιανάκης (performance λήξης 24/03/2018)

Eπιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης- Επιμελήτρια ΚΣΤΘ-ΚΜΣΤ

Συμπαραγωγή:
NeMe Κέντρο Τεχνών, Λεμεσός (20 Μαίου-3 Ιουνίου, 2017, Μέρος Α’ έκθεσης)

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μέρος Β’ έκθεσης)

Συντονισμός στην Κύπρο: NeMe

Συντονισμός στην Ελλάδα: ΚΣΤΘ

~~~ Π Α Ρ Α Λ Λ Η Λ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ ~~~

Kάθε Πέμπτη απόγευμα στις 20:00 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης - Αποθήκη Β1, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση (για εισιτήρια βλ. και εδώ)

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες παρουσιάζεται ένα ντοκιμαντέρ για μια διαφορετική οπτική στο σώμα, αυτήν του σώματός ως φορέα κατεξοχήν πολιτικών επιλογών και της αυτοδιάθεσής του.

Το όνομά μου είναι Janez Janša είναι ένα ντοκιμαντέρ του 2012 για τρεις σύγχρονους καλλιτέχνες (ένας εκ των οποιων είναι ο σκηνοθέτης) οι οποίοι το 2007 άλλαξαν το όνομά τους με εκείνο του τότε πρωθυπουργού της Σλοβενίας Janez Janša.

Αυτή η συνειδητή καλλιτεχνική χειρονομία αλλαγής ονόματος προκάλεσε ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών στους κύκλους της τέχνης στη Σλοβενία ​​και στο εξωτερικό, καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο ευρύτερο κοινό. Θεωρήθηκε από φάρσα έως και πολιτική συνωμοσία.
Στο ντοκιμαντέρ, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο μοιράζονται τις σκέψεις τους για το νόημα αυτής της αλλαγής ονόματος τόσο μέσα από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες οπτικές και πτυχές. Οι λόγοι για την αλλαγή του ονόματος των καλλιτεχνών διερευνώνται, καθώς η ταινία αντλεί αναφορές από την ιστορία, τη λαϊκή κουλτούρα και από μεμονωμένες εμπειρίες.

Στη Σλοβενία ​​η ταινία χαρακτηρίστηκε από πορνογραφική έως και εκφυλισμένη τέχνη, ειδικά από τα ΜΜΕ που ήταν προσκείμενα τότε κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής του Σλοβενικού Κινηματογραφικού Κέντρου στην ανάλυσή του δήλωσε ότι η ταινία δεν πρέπει να κρίνεται από πολιτικούς, αλλά από τους κριτικούς κινηματογράφου και το κοινό.
http://www.mynameisjanezjansa.com/

Σάββατο 10 Μαρτίου, 12:00: μια ξενάγηση διαφορετική, στο ΚΣΤΘ

Μια ανοιχτή δημιουργική ομιλία/ξενάγηση από την ιστορικό τέχνης Ευθυμία Γεωργιάδου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, για την έκθεση "Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες", μέσα από το δικό της έμπειρο και ξεχωριστό επιστημονικό πρίσμα.

Σάββατο, 10/03, στις 12:00, στην Αποθήκη Β1!

Σάββατο 17 Μαρτίου 12:00: μια ξενάγηση Αρχαιολόγου σε μια έκθεση σύγχρονης τέχνης, στο ΚΣΤΘ

Μια ανοιχτή ξενάγηση από την Αρχαιολόγο PhD, Αναστασία Δημουλά, ειδικά για την έκθεση "Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες", μέσα από το δικό της αρχαιολογικό και ανθρωπολογικό επιστημονικό πρίσμα.

Σάββατο, 17/03, στις 12:00, στην Αποθήκη Β1!

Πέμπτη 22 Μαρτίου, 20:00: μια ξενάγηση Αρχαιολόγου σε μια έκθεση σύγχρονης τέχνης, στο ΚΣΤΘ

Μια ανοιχτή, βραδινή ξενάγηση από την Λογοτέχνη και Αρχαιολόγο PhD του ΑΜΘ, Στυλιάνα Γκαλινίκη, στην έκθεση "Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες", μέσα από το δικό της ιδιαίτερο λογοτεχνικό βλέμμα.

Πέμπτη, 22/03, στις 20:00 το βράδυ, στην Αποθήκη Β1!

Σάββατο 24 Μαρτίου: performance λήξης έκθεσης

To μουρμούρισμα της σπείρας

24/03, ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, 18:30
Διάρκεια: +/- 35'

Καλλιτέχνες:
Ανάτ Πικ, ηχητική ποίηση
Κωστής Δρυγιανάκης, ηλεκτρονικά
Έκτωρ Μαυρίδης, κεραμική

Το σώμα και η κεραμική γεννώνται πάνω σε ένα κοινό χαρακτηριστικό, τόσο μεταφορικό όσο και κυριολεκτικό: υπάρχουν χάρη στην σπείρα, στο DNA και στην σπειροειδή κίνηση αντίστοιχα.
"Ο τροχός του κεραμίστα και ο ίδιος ο κεραμίστας είναι παραγωγοί επιτελεστικών δράσεων στην κατασκευή τριδιάστατων ελίκων που βρίσκονται ενσωματωμένες στα καθημερινής χρήσης δοχεία. Η απτή πληροφορία και η μηχανική που εμπλέκονται στην κατασκευή των αγγείων αυτών γεννούν μουσικά κείμενα, σχεδιάζουν και διαμορφώνουν συνθέσεις που δένονται μεταξύ τους σε μια πράξη μουσικού αυτοσχεδιασμού με τον ρυθμό και τη δυναμική διάρθρωση σε πρωτεύοντα ρόλο."
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και σε μια πρωταρχική λογική γύρω από τη γένεση, θα πραγματοποιηθεί η περφόρμανς αυτή. Στόχος της είναι να αναδείξει τα θεμελιώδη και αρχετυπικά χαρακτηριστικά τόσο της εικαστικής δημιουργίας όσο και της ηχητικής σύνθεσης –ως σώμα ενιαίο.


logos.jpg

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, λιμάνι
T. 2310 593270
www.cact.gr
Ημέρες-ώρες λειτουργίας:
Tρίτη-Τετάρτη, Παρασκευή- Κυριακή 10:00 – 18:00
Πέμπτη 10:00 – 22:00

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2018 11:02