ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ DESIGN (Mετατίθεται για τον Σεπτέμβριο του 2015)

Η Ιστορία του Design από τη βιομηχανική επανάσταση ως σήμερα

Ένας νέος εκπαιδευτικός κύκλος «Εισαγωγή στην Ιστορία του Design» ξεκινάει από Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 έως Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, κάθε Τετάρτη, στις 16:00-18:00.
Η κεντρική εισηγήτρια, η Αργυρή Ζέλκα, Αρχιτέκτων και Product Designer ΜΑ RCA, θα παρουσιάσει την ιστορία του Design, του σχεδιασμένου και βιομηχανικά παραγόμενου αντικειμένου, από τη Βιομηχανική επανάσταση έως σήμερα. Θα διερευνηθεί το κοινωνικό, οικονομικό, τεχνολογικό και αισθητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα κινήματα του Design, καθώς και οι πολυδιάστατες επιδράσεις τους στην καθημερινότητά μας.
Στόχος του εκπαιδευτικού κύκλου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τους παράγοντες που συνέβαλλαν στην εμφάνιση του Design, καθώς και με τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται ο σχεδιασμός κατά την εξελικτική πορεία του μέσα στον χρόνο.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενηλίκους που έχουν ειδικό ή ευρύτερο ενδιαφέρον για το Design, χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις.

Τι θα μάθουμε;

Το σύγχρονο Design υπάρχει στη ζωή μας σαν αναπόσπαστο και λειτουργικό μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά και σαν οπτική πληροφορία στα περιοδικά και στις ταινίες που βλέπουμε. Γίνεται σημείο αναφοράς και χωρίς να το επιδιώκουμε όλοι γνωρίζουμε κάτι γιαυτό, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Ποιος δεν αναρωτήθηκε πόσο αναπαυτική είναι η πολυθρόνα Wassily του Marcel Breuer , ποιος δεν γνωρίζει τον θρυλικό «Σκαραβαίο» της VW , ή ποιος δεν έχει δει τον λεμονοστύφτη του Philippe Starck?
Με ένα συνδυασμό διαλέξεων και ασκήσεων δημιουργικής εμπέδωσης, σχεδιάζεται ένα ταξίδι από την αρχική εμφάνιση του βιομηχανικού αντικειμένου ως τις μέρες μας, εξετάζοντας τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη δημιουργία του, τα κινήματα και τις αρχές που συνέβαλαν στη μορφή του, καθώς και τις αλληλοεπιδράσεις της τέχνης, των κοινωνικών ρευμάτων και της τεχνολογίας, κατανοώντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αυτά διαμόρφωσαν τη γλώσσα του σύγχρονου σχεδιασμού.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Διαλέξεων & Ασκήσεων Δημιουργικής Εμπέδωσης

1. Τετάρτη 6 Μαΐου 2015. Η Bιομηχανική επανάσταση. Παράγοντες που συντέλεσαν στη δημιουργία του βιομηχανικά παραγόμενου αντικειμένου και τη διαμόρφωση του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος.
2. Τετάρτη 13 Μαΐου 2015. Arts and Crafts. Από τον μεσαιωνισμό του Pugin στον William Morris και το κίνημα Arts and Crafts. Οι νέες εφευρέσεις και η επίδρασή τους στην καθημερινότητα.
3. Τετάρτη 20 Μαΐου 2015. Συνάντηση με ασκήσεις δημιουργικής εμπέδωσης.
Με απλές ασκήσεις οι συμμετέχοντες συνειδητοποιούν το ρόλο της Β.Ε. στην παραγωγή σχεδιασμένου αντικειμένου αλλά και μέσω της παρατήρησης θα διαχωρίσουν χρονικά τη χρήση και τη μορφή των αντικειμένων που μας περιβάλλουν και χρησιμοποιούμε καθημερινά.
4. Τετάρτη 27 Μαΐου 2015. Art Nouveau. Με επιρροές από την Ιαπωνική και την Ισλαμική τέχνη, το κίνημα της Art Nouveau και οι εκφράσεις του στην αρχιτεκτονική και το Design. Ακολουθεί σύντομη άσκηση δημιουργικής εμπέδωσης.
5. Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015. Bauhaus. Πώς ένα σχολείο εφαρμοσμένων τεχνών επηρέασε την ιστορία του 20ου αιώνα. Ακολουθεί σύντομη άσκηση δημιουργικής εμπέδωσης.
6. Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015. Μοντερνισμός, Streamline και οι Eames. Από τον Frank Lloyd Wright και τα καινούργια υλικά στους πρωτοποριακούς designers και τις νέες μορφές. Ακολουθεί σύντομη άσκηση δημιουργικής εμπέδωσης.
7. Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015. Συνάντηση με άσκήσεις δημιουργικής εμπέδωσης.
Με απλές ασκήσεις οι συμμετέχοντες θα συνειδητοποιήσουν τη σχέση μορφής και μηνύματος που επικοινωνεί, δηλαδή της σχεδιαστικής γλώσσας των αντικειμένων.
8. Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015. Design, τότε και τώρα. Ένα γρήγορο ταξίδι από τη δεκαετία του ΄50 ως τις μέρες μας. Το πλαστικό και ο καταναλωτισμός σαν τρόπος ζωής, οι σύγχρονες μορφές και οι κοινωνικοί προβληματισμοί του design.

Στις συναντήσεις με ασκήσεις δημιουργικής εμπέδωσης οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να φέρουν μαζί τους: Sketchbook A4 ή Α5, μολύβι μαλακό 2B - 5B, σβήστρα. Τα υπόλοιπα υλικά: χρώματα κλπ θα προσφέρονται στα μαθήματα από το μουσείο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: από 6 Μαΐου έως 24 Ιουνίου 2015
Ημέρα & Ώρα: κάθε Τετάρτη, 16.00-18.00
Διάρκεια: 120 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 100 €

Για φοιτητές, ενηλίκους 60+, πολύτεκνους, ανέργους: 75€

Εναλλακτική επιλογή παρακολούθησης: κάθε ενότητα είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα. Κόστος συμμετοχής για κάθε ενότητα χωριστά: 15 €

ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΣ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση και να αποσταλεί με email mavromichali@greekstatemuseum.com ή με fax 2310 600123, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή, έως και την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, στην υποδοχή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, καθημερινά, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου: Τρίτη–Σάββατο 10.00-18.00 (Κυριακή και Δευτέρα το μουσείο είναι κλειστό)

Οργάνωση-Συντονισμός
Κατερίνα Μαυρομιχάλη, Τμήμα Έρευνας, Δια Βίου Μάθησης & Συνεδρίων ΚΜΣΤ
Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής :
Τηλ. 2310 589 148, Δευτέρα – Παρασκευή, 11.00 - 14.00, mavromichali@greekstatemuseum.com, www.greekstatemuseum.com

H ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

ΑΡΓΥΡΗ ΖΕΛΚΑ
Αρχιτέκτων και Product Designer με μεταπτυχιακές σπουδές στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό, στο Royal College of Art, Λονδίνο. Από το 2005 διδάσκει Product Design σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Από το 2007 ως το 2011 δίδαξε στο Εργαστήριο Τρισδιάστατων Εφαρμογών της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στην Ελλάδα και την Ινδονησία, σχεδιάζοντας και παράγοντας έπιπλα, φωτιστικά και αντικείμενα για την εταιρεία Notos Design. Συμμετείχε στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Βαλένθια, καθώς και στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη. Απέσπασε το πρώτο βραβείο και τον πρώτο έπαινο στο διαγωνισμό επίπλου της Furnidec, όπου αργότερα διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής. Έπιπλά της επιλέχθηκαν σε διαγωνισμό του Design Museum, London. Το έργο της περιλαμβάνει το σχεδιασμό, επίβλεψη και κατασκευή αρχιτεκτονικών έργων, κατοικιών, καταστημάτων, καθώς και επίπλων και φωτιστικών για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Συνημμένα

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2015 15:11