ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μία συνάντηση με το έργο του Α. Μαγκανιώτη: Εμείς και οι Άλλοι (Ακυρώνεται)

Χρόνος & Τόπος

Πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης για ενηλίκους , Σάββατο 25 Απριλίου 2015, 13:00 – 15: 00
Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα για μαθητές 13-16 χρόνων, Σάββατο 2 Μαΐου 2015, 10:30 – 12:00
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι

Υλοποίηση

Κεντρική Εισηγήτρια: η ψυχολόγος Μαρία Ορφανίδου

Σχεδιασμός /Συντονισμός / Επικοινωνία

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τμήμα Έρευνας, Δια Βίου Μάθησης & Συνεδρίων
Δρ Κατερίνα Μαυρομιχάλη
Τηλ. 2310 589 148
mavromichali@greekstatemuseum.com
www.greekstatemuseum.com

Μία συνάντηση με το έργο του Α. Μαγκανιώτη: Εμείς και οι Άλλοι
Το έργο του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη θέτει μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων με έναν τρόπο πρωτότυπο, μέσα από μια γοητευτική αφήγηση, όπου διερευνώνται οι περίπλοκες σχέσεις λέξεων, εικόνων, γνώσης και σύνθετων διαδικασιών επικοινωνίας. Οι συνθέσεις με τα γράμματα, τις λέξεις και τις εικόνες μας ταξιδεύουν πίσω στην παιδική ηλικία. Προτείνεται ένα ανατρεπτικό λεξιλόγιο, το οποίο ενισχύεται με στοιχεία έκπληξης, φαντασίας, σουρεαλισμού, κριτικής ματιάς, αιρετικής διάθεσης και ανατρεπτικού χιούμορ. Παράλληλα, η αφήγηση εμπεριέχει στοιχεία μνήμης, εμπειριών, μεταμορφώσεων, ονείρων, επιθυμιών, ταυτότητας, κοινωνικών συμβάσεων, προσδιορισμών, ρόλων οικείων και ανοίκειων. Οι μορφές ενδύονται ρόλους και συμπεριφορές, συνδιαλέγονται με συμβάσεις και στερεότυπα της σύγχρονης κοινωνίας και συστήνουν μια εναλλακτική πρόσληψη του κόσμου μέσα από μια αναπάντεχη εισβολή της πραγματικότητας στον κόσμο των μύθων. Ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται και αξιοποιεί στοιχεία που δεν συνδέονται μόνο με την ιστορία της τέχνης, αλλά εκτείνονται στην ψυχανάλυση, τη λογοτεχνία, τη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τη μυθολογία, την αρχιτεκτονική.
Με αφετηρία το πρωτότυπο αφήγημα του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, το πρώτο εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης, Εμείς και οι Άλλοι, στις 25 Απριλίου 2015, που απευθύνεται σε ενηλίκους, θα πειραματιστεί με τις διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και με τη διαλεκτική σχέση των έργων και του καλλιτέχνη με τον κόσμο. Με την κεντρική εισηγήτρια, την ψυχολόγο Μαρία Ορφανίδου, η ομάδα καλείται να αναγνώσει το έργο με έναν τρόπο προσωπικό, όπου η μνήμη, το συναίσθημα και η σκέψη αποκαλύπτονται και φανερώνεται η προσωπική συνιστώσα στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο καθένας τον εαυτό του, τους ανθρώπους γύρω του καθώς και το ευρύτερο περιβάλλον. Στο εργαστήριο θα ξεκινήσουμε με την Αλφάβητο, από το Άλφα ως το Ωμέγα. Αντλώντας έμπνευση από το σύνολο των έργων του καλλιτέχνη, Θα υποστηριχθεί ο διάλογος και θα ενθαρρυνθεί η συμμετοχή με στόχο την ανάδυση της προσωπικής οπτικής του κάθε συμμετέχοντα και τη σύνδεση προσωπικών νοημάτων με εξωτερικά ερεθίσματα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το έργο Μια διαταραχή της μνήμης. Τα μέλη της ομάδας, μέσα από μια εμπειρική, βιωματική προσέγγιση, θα διερευνήσουν τις διεργασίες που συντελούνται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ως προς την απόδοση ερμηνειών και νοημάτων, καθώς επίσης και τον ρόλο των προσωπικών καταβολών, καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού και πολιτιστικού πλαισίου.

Στο δεύτερο εργαστήριο, Εμείς και οι Άλλοι, στις 2 Μαΐου 2015, ένα ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές 13-16 ετών (από Β΄ Γυμνασίου έως Β΄ Λυκείου), η ομάδα μαζί με την κεντρική εισηγήτρια, την ψυχολόγο Μαρία Ορφανίδου, γνωρίζει το έργο του καλλιτέχνη και με αφορμή τις συνθήκες και τις ανάγκες που το δημιούργησαν προσκαλείται να εκφρασθεί πάνω στη διαφορετικότητα των προσεγγίσεων, καθώς και στους παράγοντες που τη διαμορφώνουν. Αντλώντας έμπνευση από το έργο Μια διαταραχή της μνήμης, η ομάδα διερευνά τη διαφορετική προσέγγιση και ερμηνευτική που μπορεί να εκφράζει και να αντιπροσωπεύει κάθε άνθρωπος λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο πλαίσιο προσωπικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών καταβολών. Μέσα από μία βιωματική προσέγγιση και έναν εικαστικό πειραματισμό, ενθαρρύνεται η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η αποκάλυψη του συναισθήματος και της σκέψης. Καλείται η ομάδα μέσα από την κατανόηση της διαφορετικότητας και την αναγνώριση στερεοτύπων και συμβάσεων, να εντοπίσει και να κατανοήσει εκείνα τα στοιχεία που διευκολύνουν τη συνάντηση με τους άλλους ανθρώπους και μια ευρύτερη δημιουργική συνέργεια.

Εμείς και οι Άλλοι, I, Πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης για ενηλίκους
Χρόνος: Σάββατο 25 Απριλίου 2015 (Ακυρώνεται)
Ώρα: 13:00 – 15:00
Αριθμός συμμετεχόντων: 10 -12 άτομα
Διάρκεια: 120 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 25 €
Η συμμετοχή για φοιτητές, ενηλίκους 60+, πολύτεκνους, ανέργους: 20 €

Για δηλώσεις συμμετοχής:
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση και να αποσταλεί με email mavromichali@greekstatemuseum.com ή με fax 2310 600123, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή, έως και την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2015, στην υποδοχή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι, καθημερινά, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου: Τρίτη–Σάββατο 10.00-18.00 (Κυριακή και Δευτέρα το μουσείο είναι κλειστό)
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής : Τμήμα Έρευνας, Δια Βίου Μάθησης & Συνεδρίων ΚΜΣΤ,
Κατερίνα Μαυρομιχάλη, 2310 589 148, Δευτέρα – Παρασκευή, 11.00 - 14.00, mavromichali@greekstatemuseum.com, www.greekstatemuseum.com

Εμείς και οι Άλλοι, ΙΙ, Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα για μαθητές 13-16 χρόνων
Χρόνος: Σάββατο 2 Μαΐου 2015
Ώρα: 10:30 – 12:00
Αριθμός συμμετεχόντων: 10-12 άτομα
Διάρκεια: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 10€

Για δηλώσεις συμμετοχής:
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση και να αποσταλεί με email mavromichali@greekstatemuseum.com ή με fax 2310 600123, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή, έως και την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, στην υποδοχή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι, καθημερινά, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου: Τρίτη–Σάββατο 10.00-18.00 (Κυριακή και Δευτέρα το μουσείο είναι κλειστό)
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής : Τμήμα Έρευνας, Δια Βίου Μάθησης & Συνεδρίων ΚΜΣΤ,
Κατερίνα Μαυρομιχάλη, 2310 589 148, Δευτέρα – Παρασκευή, 11.00 - 14.00, mavromichali@greekstatemuseum.com, www.greekstatemuseum.com

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Συνημμένα

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2015 15:11