Έργα από τη Συλλογή Κωστάκη/ Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014/ Άλκης Πιερράκος. LEPANTO: H Nαυμαχία της Nαύπακτου/ Ιστορία Μηδέν

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Δευτεροβάθμια ενημέρωση

Οκτώβριος 2014-Ιανουάριος 2015

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί φέτος τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε τέσσερις επιλογές εκθέσεων που φιλοξενούνται στους 2 χώρους του μουσείου μέχρι 10 Ιανουαρίου.

«Έργα από τη Συλλογή Κωστάκη»

ΚΜΣΤ//Μονή Λαζαριστών

Για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου πραγματοποιείται ξενάγηση στην έκθεση έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, της συλλογής Κωστάκη και συζήτηση για την έννοια της μουσειακής συλλογής, εξερευνήσουν των ετερόκλητων τάσεων της παραστατικής και μη αντικειμενικής ζωγραφικής της συλλογής.

«Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014, μια διαδικασία βίωσης του τοπίου»

ΚΜΣΤ//Μονή Λαζαριστών

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας εικαστική πορείας που χαρτογράφησε και ενεργοποίησε πρωτογενείς εικαστικές διαδικασίες στη συνοριακή περιοχή των Πρεσπών. Πρόκειται για μια σύνθετη δράση που ξεκίνησε το 2007 με σκοπό να διερευνήσει την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εμπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Η πορεία στο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών είναι ένας περιπατητικός στοχασμός επικοινωνίας τόσο μεταξύ όσων συμμετέχουν όσο και με το περιβάλλον που ανακαλύπτουν κατά μήκος της διαδρομής. Η διαδικασία φαίνεται να συγγενεύει με τις διαδικασίες των flânneurs του ρομαντισμού ή των landscape καλλιτεχνών, ωστόσο είναι διαφορετική· το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τόπο συνάντησης σύγχρονων ανθρώπων και όχι το χαμένο παράδεισο μιας απολεσθείσας αθωότητας ή τον τόπο όπου κάποιος συναισθάνεται το υπέροχο.

«Άλκης Πιερράκος. LEPANTO: H Nαυμαχία της Nαύπακτου»

ΚΜΣΤ//Μονή Λαζαριστών

Η έκθεση με έργα του Άλκη Πιερράκου LEPANTO: H Nαυμαχία της Nαύπακτου μας ταξιδεύει σε ένα ιδιαίτερο ασπρόμαυρο θαλασσινό τοπίο γεμάτο κινητικότητα. Η πρόεδρος του ΚΜΣΤ και επιμελήτρια της έκθεση Κατερίνα Κοσκινά αναφέρει:«Μέσα από την εμμονή στην απόδοση της κίνησης, την επανάληψη του θέματος, τη δυναμική των σχημάτων και των γραμμών, την αντίθεση φωτός και σκιάς, λευκού και μαύρου, τα σχέδια προσομοιάζουν σε κινηματογραφική προβολή, που παραπέμπει σε ένα νοητό τόπο, ένα απώτατο χρόνο που συμπίπτει με την αρχή της ιστορίας του ανθρώπινου είδους».

Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση και στις 3 εκθέσεις, διαρκεί περίπου μια ώρα και προσαρμόζεται κατά περίπτωση, μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό. Σε περίπτωση που υπάρχει η επιθυμία ένταξης της επίσκεψης μικρής ομάδας σε κάποιο εκπαιδευτικό πρότζεκτ, μπορούμε να σχεδιάσουμε από κοινού ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εικαστικές δραστηριότητες βασισμένες στα έργα της έκθεσης.

«Ιστορία Μηδέν»

ΚΣΤΘ//Αποθήκη Β1, λιμάνι

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην αποθήκη Β1 στο Λιμάνι το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου, Ιστορία Μηδέν (History Zero), με το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013.

Το έργο History Zero αποτελείται από ένα φιλμ δομημένο σε τρία επεισόδια (11 λεπτά το καθένα), συνοδευμένο από ένα αρχείο 32 κειμένων και εικόνων. Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί η έννοια του χρήματος και ο ρόλος του στις ανθρώπινες σχέσεις, η αξία των υλικών αγαθών στη σημερινή εποχή και τα εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών.

Ένας μετανάστης από την Αφρική, ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, ένας καλλιτέχνης από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ μοιάζουν να αποτελούν τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου
νομίσματος.

Κατά την επίσκεψη του σχολείου θα δούμε τις τρεις προβολές, θα κουβεντιάσουμε το έργο και για τις έννοιες που προκύπτουν μέσα από αυτό, για τη βίντεο αρτ και πώς διαχωρίζεται από τον κινηματογράφο, για το τι είναι η ανταλλακτική οικονομία και παραδείγματα αυτής από διάφορα μέρη του κόσμου, για τις μεγάλες διοργανώσεις στο χώρο της τέχνης..

Η επίσκεψη διαρκεί περίπου μια ώρα και προσαρμόζεται κατά περίπτωση, μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό. Σε περίπτωση που υπάρχει η επιθυμία ένταξης της επίσκεψης μικρής ομάδας σε κάποιο εκπαιδευτικό πρότζεκτ, μπορούμε να σχεδιάσουμε από κοινού ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εικαστικές δραστηριότητες βασισμένο στο έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια εκθέσεων : 2/10/2014 - 10/1/2015
Διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα
Κόστος: Ομαδικό Εισιτήριο 1€/άτομο
Τηλέφωνο επικοινωνίας:2310-589 222 Παπαβέργου Εύη&Παρασκευά Κατερίνα
Email: education@greekstatemuseum.com

Συνημμένα

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2014 12:01