Έργα από τη Συλλογή Κωστάκη/ Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014/ Άλκης Πιερράκος. LEPANTO: H Nαυμαχία της Nαύπακτου

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Πρωτοβάθμια ενημέρωση

Οκτώβριος 2014-Ιανουάριος 2015

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί φέτος τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τρεις επιλογές εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχεδιασμένες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Οι τρεις διαφορετικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο μέχρι το Γενάρη αποτέλεσαν έναυσμα για οργάνωση ποικίλλων εικαστικών δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων.

Έργα από τη Συλλογή Κωστάκη

10 Οκτωβρίου 2014 – 10 Ιανουαρίου 2015

Για τους μαθητές νηπιαγωγείου, α’,β’& γ’ δημοτικού πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην έκθεση με επιλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, της συλλογής Κωστάκη. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι ομάδες θα ανακαλύψουν την έννοια της μουσειακής συλλογής, θα εξερευνήσουν τις ετερόκλητες τάσεις της παραστατικής και μη παραστατικής ζωγραφικής της συλλογής, θα καταπιαστούν με εικαστικές δραστηριότητες και με θεατρικό παιχνίδι ρόλων, εφορμώντας πάντα από τα έργα της έκθεσης.

• Διάρκεια προγράμματος 60 λεπτά
• Δυνατότητα επίσκεψης 2 τμημάτων ταυτόχρονα (50 παιδιά)
• Εισιτήριο 1 ευρώ για κάθε μαθητή

«Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014, μια διαδικασία βίωσης του τοπίου»

10 Οκτωβρίου 2014 – 10 Ιανουαρίου 2015

Για τους μαθητές της δ’,ε’&στ’ προτείνουμε το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με αφορμή την έκθεση «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014,
μια διαδικασία βίωσης του τοπίου». Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας εικαστική πορείας που χαρτογράφησε και ενεργοποίησε πρωτογενείς εικαστικές διαδικασίες στη συνοριακή περιοχή των Πρεσπών. Πρόκειται για μια σύνθετη δράση που ξεκίνησε το 2007 με σκοπό να διερευνήσει την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εμπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Η πορεία στο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών είναι ένας περιπατητικός στοχασμός επικοινωνίας τόσο μεταξύ όσων συμμετέχουν όσο και με το περιβάλλον που ανακαλύπτουν κατά μήκος της διαδρομής. Η διαδικασία φαίνεται να συγγενεύει με τις διαδικασίες των flânneurs του ρομαντισμού ή των landscape καλλιτεχνών, ωστόσο είναι διαφορετική· το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τόπο συνάντησης σύγχρονων ανθρώπων και όχι το χαμένο παράδεισο μιας απολεσθείσας αθωότητας ή τον τόπο όπου κάποιος συναισθάνεται το υπέροχο.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιήσουμε με την ομάδα μια σύντομη περιπατητική διαδρομή στην αυλή του μουσείου, τα παιδιά σε ρόλο παρατηρητών/εξερευνητών θα καταγράψουν εικόνες και αντικείμενα, θα συζητήσουν για τα γλυπτά που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο του μουσείου και θα επιστρέψουν στην έκθεση για να ανακαλύψουν τα ευρήματα της αντίστοιχης πορείας των καλλιτεχνών.
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσεγγίσουμε την έννοια της περιπλάνησης, να εξασκήσουμε την παρατηρητικότητά και να πειραματιστούμε εικαστικά με τα υλικά ή τα αντικείμενα που συναντούμε στο μικτό τοπίο (αστικό & φυσικό) της αυλής του μουσείου.

• Διάρκεια προγράμματος 90 λεπτά
• Δυνατότητα επίσκεψης 2 τμημάτων ταυτόχρονα (50 παιδιά)
• Εισιτήριο 1 ευρώ για κάθε μαθητή

Άλκης Πιερράκος. LEPANTO: H Nαυμαχία της Nαύπακτου

10 Οκτωβρίου 2014 – 10 Ιανουαρίου 2015

Η έκθεση με έργα του Άλκη Πιερράκου LEPANTO: H Nαυμαχία της Nαύπακτου μας ταξιδεύει σε ένα ιδιαίτερο ασπρόμαυρο θαλασσινό τοπίο γεμάτο κινητικότητα. Η πρόεδρος του ΚΜΣΤ και επιμελήτρια της έκθεση Κατερίνα Κοσκινά αναφέρει:«Μέσα από την εμμονή στην απόδοση της κίνησης, την επανάληψη του θέματος, τη δυναμική των σχημάτων και των γραμμών, την αντίθεση φωτός και σκιάς, λευκού και μαύρου, τα σχέδια προσομοιάζουν σε κινηματογραφική προβολή, που παραπέμπει σε ένα νοητό τόπο, ένα απώτατο χρόνο που συμπίπτει με την αρχή της ιστορίας του ανθρώπινου είδους».
Το φαινόμενο αυτό της αέναης κίνησης και της απόδοσης του θαλασσινού τοπίου παρά το μονοχρωματικό των εικόνων δίνει την αίσθηση της εικόνας που κινείται. Η έκθεση μας δίνει αφορμή να αντιμετωπίσουμε την εικόνα ως κάτι ζωντανό, που αλλάζει και πλάθεται στη φαντασία μας σαν animation.
Οι ομάδες των μαθητών της ε’ & στ’ δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωγραφική με μελάνι στο χαρτί, να πειραματιστούν με ρευστές γραμμές και φόρμες και να εμπλακούν στη διαδικασία παραγωγής ενός stop motion animation με φόντο τα σχέδιά τους.
• Διάρκεια προγράμματος 90 λεπτά
• Δυνατότητα επίσκεψης 1 τμήμα (25 παιδιά)
• Εισιτήριο 1 ευρώ για κάθε μαθητή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια εκθέσεων : 2/10/2014 - 10/1/2015
Κόστος: Ομαδικό Εισιτήριο 1€/άτομο
Τηλέφωνο επικοινωνίας:2310-589 222 Παπαβέργου Εύη&Παρασκευά Κατερίνα
Email: education@greekstatemuseum.com

Συνημμένα

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2014 11:58