Ο Β’ κύκλος θα πραγματοποιηθεί τα Σάββατα 15, 22 & 29 Νοεμβρίου 2014,

10:30-12:00 και θα απευθύνεται σε μαθητές Γ’, Δ’, Ε’ Δημοτικού.

Στον δεύτερο κύκλο, τα βασικά συναισθήματα προς εξερεύνηση και διαχείριση είναι ο ενθουσιασμός, η απογοήτευση και ο φόβος. Οι εικαστικές δραστηριότητες, τα μουσικοκινητικά παιχνίδια, οι θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί καθώς και τα ομαδικά παιχνίδια έκφρασης δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διερευνήσουν τα συναισθήματα τους και στο πλαίσιο αυτό να δημιουργήσουν μια εικόνα του εαυτού τους καθώς και της σχέσης τους με τους άλλους και το ευρύτερο περιβάλλον. Κεντρική εισηγήτρια του εργαστηρίου είναι η ψυχολόγος Μαρία Ορφανίδου (MSc, PGradD, Play Therapy).

Η πρώτη συνάντηση, αναφέρεται στα πράγματα που μας ενθουσιάζουν, αλλά και σ’ αυτά που μας απογοητεύουν. Μαθαίνουμε τους ήχους και τα χρώματα των δύο αυτών συναισθημάτων, αλλά και την έκφραση του σώματός μας σε σχέση με αυτά. Μαζί ξεκινάμε το παραμύθι που θα ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του κύκλου με θέμα την απογοήτευση και τον φόβο.
Η δεύτερη συνάντηση, αναφέρεται στον φόβο. Άραγε τι μορφή έχει ο φόβος; Πόσα μάτια, χέρια και πόδια; Στη συνέχεια τα παιδιά αναφέρονται στους δικούς τους φόβους και πώς δημιουργήθηκαν.
Η τρίτη συνάντηση, θα δώσει με τη βοήθεια των ζώων του δάσους, που εκδηλώνουν παρόμοιες ανησυχίες με μας, συμβουλές και λύσεις για την αντιμετώπιση των φόβων μας. Στοχεύει στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και ειδικότερα στην αναγνώριση και διαχείριση των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής & η προεγγραφή για τον Β΄και Γ΄κύκλο. Περιορισμένες θέσεις (βλ. παρακάτω, αναλυτικά λεπτομέρειες).

Γ΄ κύκλος: Ζήλια – Ανησυχία - Ντροπή
Στην πρώτη συνάντηση του τρίτου κύκλου, αφήνουμε τις σημειώσεις μας για τα πράγματα που ζηλεύουμε στο κουτί των μυστικών. Με παιχνίδι ρόλων βιώνουμε διάφορες καταστάσεις ζήλειας.
Στη δεύτερη συνάντηση, μιλάμε για την ντροπή. Ανακαλύπτουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε με αυτό το συναίσθημα και πώς μπορούμε να το ξεπεράσουμε, όταν αυτό μας δυσκολεύει.
Στην τρίτη συνάντηση, θα αναφερθούμε στην ανησυχία, στον τρόπο με τον οποίο αυτή εκδηλώνεται και θα γνωρίσουμε πώς συνδέεται με το άγχος. Με τις σαπουνόφουσκες θα μάθουμε να αναπνέουμε σωστά (διαφραγματική αναπνοή) φτιάχνοντας πολλές και μεγάλες σαπουνόφουσκες.

Απαραίτητη η προεγγραφή και η δήλωση συμμετοχής για Β΄και Γ΄κύκλο –
Περιορισμένες θέσεις (10 άτομα)

«Τα χρώματα των συναισθημάτων»
Κοινό: μαθητές Γ’, Δ’, και Ε’ Δημοτικού
Ημερομηνίες & ώρα διεξαγωγής
Β΄ κύκλος: 15, 22, 29 Νοεμβρίου 2014
Γ΄ κύκλος: 6, 13, 20 Δεκεμβρίου 2014
Διάρκεια / Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00
Χώρος διεξαγωγής: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Θεσσαλονίκη

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και η παρακολούθησή του μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή συνεχόμενα σε σχέση με τους υπόλοιπους κύκλους.
* Στις εγγραφές για τον Β΄ και Γ΄ κύκλο προτεραιότητα έχουν τα μέλη της ομάδας του Α΄ και Β’ κύκλου αντίστοιχα.
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο για κάθε παιδί: 25€

Δεδομένου ότι ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι περιορισμένος -10 άτομα-οι προεγγραφές ολοκληρώνονται με την εξόφληση της συμμετοχής έως και την τελευταία ημέρα κάθε περιόδου εγγραφών: 11 Νοεμβρίου & 2 Δεκεμβρίου για τον Β΄ και τον Γ΄ κύκλο αντίστοιχα, στη Μονή Λαζαριστών, Τρίτη -Σάββατο, 10:30-17:00.

Οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο βιωματικό εργαστήριο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο την ξενάγηση που προσφέρει το ΚΜΣΤ για τη συλλογή Κωστάκη και τις περιοδικές εκθέσεις του, κάθε Σάββατο,12:00-13:30.

Συντονισμός/Οργάνωση/Επικοινωνία: Κατερίνα Μαυρομιχάλη, Τμήμα Έρευνας, Δια Βίου Μάθησης & Συνεδρίων ΚΜΣΤ / τηλ. 2310 589 148 (Δευτέρα-Παρασκευή, 11.00-14.00) & email mavromichali@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2014 13:39