Εκπαιδευτικά προγράμματα & Ξεναγήσεις Η Υπέρβαση της Άβυσσος 1

Εκπαιδευτικά προγράμματα & Ξεναγήσεις

Η Υπέρβαση της Άβυσσος

Εκπαιδευτικά προγράμματα & Ξεναγήσεις

Η Υπέρβαση της Άβυσσος

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για σχολεία πρωτοβάθμιας.
Με οδηγό τη φράση του Martin Kippenberger: «Όποιος αντικρίζει την Άβυσσο, δε θα πρέπει να εκπλαγεί, αν μπορεί να πετάξει» επιχειρούμε ένα ταξίδι στην Άβυσσο. Μα τι μπορεί να είναι η Άβυσσος για τον κάθε έναν μας; Με όχημα τη φαντασία του καλλιτέχνη παρακολουθούμε τον ίδιο τον William Kentridge να κάνει ένα ταξίδι στη σελήνη. Στη συνέχεια, από τη φαντασία περνούμε στην πράξη και στις κατασκευές του Abraham Cruzvillegas που φτιάχνει έναν τόπο ξεχωριστό για τον κάθε έναν μας. Οι προσωπικές δημιουργίες του Μεξικανού καλλιτέχνη μεταμορφώνoνται στα μάτια κάθε επισκέπτη μικρού και μεγάλου και αποκτούν ξεχωριστό νόημα σαν να τις έφτιαξε για τον καθένα μας προσωπικά. Η τελευταία στάση του προγράμματος έχει να κάνει με τη σχέση μας με τον Άλλον. Δύο έργα, το ένα της Μάρως Μιχαλακάκου και το άλλο του Σάββα Χριστοδουλίδη, ένα μεταμορφωμένο τραπέζι και δυο σκάλες θα γίνουν η αφορμή να ακούσουμε και να αφηγηθούμε ιστορίες για τις ανθρώπινες σχέσεις. Να αγγίξουμε τον Άλλον, τον συνοδοιπόρο και σύντροφο στο ταξίδι, να δημιουργήσουμε με τον άλλον και να μιλήσουμε για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την επαφή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία με το μουσείο, περιήγηση στην έκθεση με στάσεις σε επιλεγμένα έργα, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις θεματικές που διέπουν τα έργα της έκθεσης, ομαδικές και ατομικές εικαστικές δραστηριότητες και κινητικές δράσεις ενίσχυσης της δυναμικής της ομάδας. Το πρόγραμμα απευθύνεται και προσαρμόζεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.
Ομάδες μέχρι 25 άτομα
Καθημερινά εκτός Δευτέρας, κατόπιν ραντεβού (τ. 2310 589222, education@greekstatemuseum.com)
Διάρκεια: περίπου μιάμιση ώρα.
Κόστος: δωρεάν

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το χώρο του μουσείου και έννοιες όπως η σύγχρονη και η εννοιολογική τέχνη και παράλληλα θα κληθούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους πάνω στις θεματικές της έκθεσης (Γένεσις-Τραύμα, Η Υπέρβαση της Άβυσσος, Από τη Δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα, Αγγίζοντας τον Άλλο, Επιστροφή στην Άβυσσο), μέσα από ένα παιχνίδι διαδραστικής ξενάγησης.
Το κάθε γκρούπ μαθητών χωρίζεται σε 5 ομάδες και η κάθε ομάδα αναλαμβάνει μια θεματική ενότητα της έκθεσης, την οποία προσεγγίζει με τη βοήθεια των μουσειοπαιδαγωγών, σύντομων δράσεων και ενός φύλλου εργασίας. Το σύνολο των παρουσιάσεων της κάθε ομάδας συγκροτεί μια ολοκληρωμένη ξενάγηση.
Ομάδες μέχρι 25 άτομα
Καθημερινά εκτός Δευτέρας, κατόπιν ραντεβού (τ. 2310 589222, education@greekstatemuseum.com)
Διάρκεια: ~ 90’
Κόστος: δωρεάν

Κυριακάτικα εργαστήρια για γονείς και παιδιά
Τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών της έκθεσης μας εμπνέουν να στοχαστούμε και να δημιουργήσουμε με ποικίλα υλικά και μέσα. Το εργαστήριο θα ολοκληρώνεται σε ένα δίωρο με σύντομο διάλλειμα, απευθύνεται σε οικογένειες και προωθεί την αλληλεπίδραση ενηλίκου- ανηλίκου και μουσείου και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο τρόπο έκφρασης και δράσης.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα γίνει ένα γρήγορο πέρασμα στην έκθεση, θα ασχοληθούμε περισσότερο με την εγκατάσταση του Abraham Cruzvillegas, Autoconstruccion Room. Με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών θα πραγματοποιηθεί δημιουργική δράση τρισδιάστατου κολάζ/μακέτας με καθημερινά, ανακυκλώσιμα υλικά. Μετά το σύντομο διάλλειμα θα μεταφερθούμε στην ενότητα της έκθεσης «Αγγίζοντας τον άλλο», θα παρατηρήσουμε και θα συζητήσουμε τα έργα της Μάρως Μιχαλακάκου, του Willliam Kentridge και του Σάββα Χριστοδουλίδη και θα πειραματιστούμε με κινητικές δραστηριότητες ενήλικου-ανηλίκου με γενική επιδίωξη τη συνεργατική δράση και το χτίσιμο εμπιστοσύνης σε σχέση με τον άλλο και την ομάδα.
Ηλικίες: 6-10 ετών
Κάθε Κυριακή Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, 11:00-13:00
Κόστος: δωρεάν
Συμμετοχή: Απαιτείται η δήλωση συμμετοχής στο 2310 593270, Τρίτη-Παρασκευή 11:00-17:00

Ξεναγήσεις κάθε Παρασκευή 19.00-20.00 & Σάββατο στις 12.00, από τους επιμελητές-ιστορικούς τέχνης και μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ
Οι ξεναγήσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.

Ξενόγλωσσες ξεναγήσεις, κατόπιν ραντεβού, στα αγγλικά και στα γαλλικά
Οι ξεναγήσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.

Ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες, κατόπιν ραντεβού, από τους επιμελητές-ιστορικούς τέχνης και μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ
Οι ξεναγήσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.

Πληροφορίες-Διευκρινίσεις-Ραντεβού
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων
Εύη Παπαβέργου & Κατερίνα Παρασκευά
Τ. 2310589222
education@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2015 11:13