Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για λύκεια ΚΜΣΤ & Dot2dot

Τίτλος προγράμματος

«Εκτός των τειχών: η μαύρη ιστορία της δυτικής Θεσσαλονίκης»

Περιγραφή
Η διαδρομή κινείται στον άξονα της οδού Λαγκαδά και τη γύρω περιοχή, με αφετηρία τα κοιμητήρια της Αγίας Παρασκευής και τέρμα τη Μονή Λαζαριστών. Μία άλλη πτυχή της πόλης αποκαλύπτεται έξω από τα τείχη, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η «εκτός των τειχών» Θεσσαλονίκη που μοιάζει να ζει τη δική της ζωή, πολύ διαφορετική από την «προστατευμένη» εντός των τειχών πόλη, και η οποία σταδιακά σημαδεύεται από την προσφυγιά, τον πόλεμο, την εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το θάνατο. Οι πρώτοι πρόσφυγες, οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ασθενείς των “ασύλων φρενοβλαβών”, οι φυλακισμένοι αντιστασιακοί της περιόδου της κατοχής αλλά και τα τάγματα των Λαζαριστών και των Αδελφών του Ελέους… Αυτή η πόλη που, ακολουθώντας μια συνήθεια αιώνων, προοριζόταν να φιλοξενεί τόπους μνήμης, με τα νεκροταφεία να χτίζονται πάντα “extra muros” (εκτός των τειχών). Ένα καθολικό και ένα ορθόδοξο νεκροταφείο σε “συνομιλία” με τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, το στρατόπεδο με τη γειτονική τούμπα που έγινε τόπος αίματος με τις δολοφονίες των φυλακισμένων της κατοχής και τη Μονή Λαζαριστών που χτίστηκε από καθολικούς μοναχούς για να λειτουργήσει ως ιεροσπουδαστήριο και ορφανοτροφείο, ενώ σήμερα φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης, τη Συλλογή Κωστάκη … Ανακαλύπτουμε και ερμηνεύουμε όλα αυτά τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της περιοχής μέχρι τις μέρες , ερχόμαστε σε επαφή με μία σχεδόν άγνωστη όψη της πόλης και γνωρίζουμε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Συλλογή Κωστάκη και τη Ρωσική Πρωτοπορία.

*Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα παρουσιαστεί σύντομη performance στο Στρατόπεδο Π. Μελά από το συνεργάτη ηθοποιό της dot2dot, Δημήτρη Παπαδόπουλο.
**Η τελική στάση στο ΚΜΣΤ περιλαμβάνει γνωριμία με το χώρο, την ιστορία του συλλέκτη, τα έργα της συλλογής και περιήγηση στην εκάστοτε έκθεση του μουσείου.

Διάρκεια
Σταθμός 1: Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζειτενλικ
Σταθμός 2: Στρατόπεδο Π. Μελά
Σταθμός 3: Μονή Αδελφών Ελέους
90’
Σταθμός 4: Μονή Λαζαριστών
30’
Συνολική διάρκεια προγράμματος 120’

Συμμετέχοντες
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν λυκειακές τάξεις των 25-30 ατόμων, έπειτα από συνεννόηση με το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΜΣΤ.

Κόστος
€6 για κάθε μαθητή
(συμπεριλαμβάνεται το εισιτήριο του ΚΜΣΤ)

Dot2dot
H dot2dot είναι μια πολιτιστική εταιρεία που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού, υιοθετώντας καινοτόμες προσεγγίσεις και σύγχρονες πρακτικές. 
Τα πέντε μέλη της, αξιοποιώντας και συνδυάζοντας τις ειδικότητες (αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί τέχνης, ειδικές παιδαγωγοί) και την επαγγελματική τους εμπειρία σε πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, σχεδιάζουν και υλοποιούν εναλλακτικές θεματικές διαδρομές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά project. Στόχος της dot2dot είναι η ανάδειξη μίας πολυδιάστατης πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, η επικοινωνία, η δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης, η ανταλλαγή ιδεών και η προώθηση του δημιουργικού δυναμικού της πόλης μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών.
Περισσότερες πληροφορίες στο HYPERLINK www.dot2dot.gr

_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Παπαβέργου Εύη, Παρασκευά Κατερίνα

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
2310.589222
, education@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2015 09:49