Φωτεινές Σφαίρες - Σκοτεινοί Σταθμοί. Η τέχνη του Solomon Nikritin (1898 - 1965)

Στο πλαίσιο της ομόνυμης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο το 2004, κυκλοφόρησε επιστημονικός κατάλογος 500 περίπου σελίδων σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά) όπου τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά διεθνώς το έργο του Solomon Nikritin.

Στον κατάλογο παρουσιάζεται ανέκδοτο υλικό από το έργο του καλλιτέχνη που αναφέρεται στη θεωρία του Προβολισμού και του Ηλεκτρο-οργανισμού, στις δραστηριότητες της ρωσικής πρωτοποριακής ομάδας «Μέθοδος», της οποίας μέλος ήταν ο Nikritin, αλλά και σε πτυχές του έργου του και της αισθητικής του φιλοσοφίας που δεν είχαν έως τώρα επαρκώς μελετηθεί (π.χ. θεωρία Πολύ-ρεαλισμού, σχέση ζωγραφικής – θεάτρου και ζωγραφικής – κινηματογράφου κ.λπ.). Ο κατάλογος φωτίζει την ιστορία της νεώτερης γενιάς της ρωσικής πρωτοπορίας και αποτελεί βασικό εργαλείο μελέτης του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

Τα άρθρα υπογράφουν οι John Bowlt (Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνια), Nicoletta Misler (Πανεπιστήμιο Νάπολι), Charlotte Douglas (Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης), Natalia Adaskina, Irina Leites, Irina Lebedeva (Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ Μόσχας) και Μαρία Τσαντσάνογλου (ΚΜΣΤ). Η γενική εποπτεία και ο συντονισμός του καταλόγου ανήκουν στο πρώην Διευθυντή του ΚΜΣΤ καθηγητή Μιλτιάδη Παπανικολάου και την Υποδιευθύντρια της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ, κυρία Λίντια Ιόβλεβα.

484 σελίδες
Τιμή: 30€

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2013 15:08