Aleksandr Rodchenko

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

στο πλαίσιο του προγράμματος προσβασιμότητας «Αγγίζοντας την τέχνη» του Κ.Μ.Σ.Τ. για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στο Κ.Μ.Σ.Τ., Μονή Λαζαριστών

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε γλαύκωμα. Ο Ντεγκά άρχιζε να χάνει την όραση του στα 30 του. Ο Κλοντ Μονέ είχε καταρράκτη. Τα έργα τους όμως, διαχρονικά «βλέπουν» το… σήμερα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού («βοήθημα των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης») την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -στο πλαίσιο του προγράμματος προσβασιμότητας «Αγγίζοντας την τέχνη»- διοργανώνει μια εκδήλωση
ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων αυτών σε σχέση με την τέχνη. Μια εκδήλωση για την άρση των αποκλεισμών σε μια προσπάθεια κοινωνικής αφύπνισης.

Εκατό μαθητές από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης συνοδευόμενα από τους καθηγητές των εικαστικών τους θα επισκεφτούν το χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου (Μονή Λαζαριστών), όπου θα υπάρχουν απτικά έργα από τις εκθέσεις «Εικαστικό Πανόραμα» και «Η Ελληνική Χαρακτική σήμερα», που θα συνοδεύονται από τα σχετικά κείμενα σε γραφή Braille και σε γραφή βλεπόντων. Θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος με βίντεο από την παραγωγή των έργων και τις επισκέψεις που έγιναν πέρσι τον χειμώνα στο Μουσείο, καθώς και βίντεο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την εκπαίδευση και την κινητικότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με εργαστήρι, όπου οι μαθητές θα δημιουργήσουν τις δικές τους απτικές αναπαραγωγές τριών έργων της συλλογής Κωστάκη (συνημμένες φωτογραφίες), με την καθοδήγηση των συνεργατών που κάνουν την παραγωγή των απτικών έργων στις εκθέσεις μας, τα μέλη του ΠΣΤ-ΠΕΚΜ και της Σχολής Τυφλών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα παραβρίσκονται και παιδιά από τη Σχολή Τυφλών.

Οι μαθητές θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες: η 1η ομάδα στις 10:00-11:30, η 2η ομάδα στις 12:00-13:30, η 3η ομάδα στις 16:30-18:00 και η 4η ομάδα στις 18:00-19:30.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα το πρόγραμμα προσβασιμότητας «Αγγίζοντας την τέχνη» εφαρμόζεται αυτό το διάστημα στην Ρόδο (1η Triennale Χαρακτικής Μεσογείου), και στην Αθήνα (έκθεση «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης). Πρόκειται για δράσεις που μαζί με την εκδήλωση στις 15 Οκτωβρίου, εντάσσονται στη λίστα δράσεων για τον Οκτώβριο-μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (Art Beyond Sight Awareness Month) του διεθνούς δικτύου “Art Beyond Sight”, μέλος του οποίου είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Συντελεστές Προγράμματος «Αγγίζοντας την Τέχνη»Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Συντονισμός: Χρύσα Ζαρκαλή, Μουσειολόγος-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Παραγωγή έργων αφής: Κυριάκος Αγκούτογλου (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος- Ιστορικός), Γεωργία Λίλη (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος- Ιστορικός), Δάφνη Νούλη, (Πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.), Ελένη Τσόνη (Συντηρήτρια έργων Τέχνης και έργων ζωγραφικής) και Λάζαρος Καραγιαννίδης (Πτυχιούχος Τμήματος Αρχαιολογικού –Ιστορικού του Α.Π.Θ.).
Συγγραφή κειμένων ανάλυσης έργων τέχνης: Γιάννης Μπόλης (Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής Κ.Μ.Σ.Τ.), Εύη Βολογιαννίδου (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειοπαιδαγωγός), Νικολίνα Μανώλη (Απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης- Μουσειοπαιδαγωγός), Εύη Παπαβέργου (Επιμελήτρια εκθέσεων-Μουσειοπαιδαγωγός) και Ολυμπία Τσακιρίδου (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειοπαιδαγωγός)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών –ΠΕΚΜ
Συντονισμός-περιγραφή απτικών έργων: Ελένη Καρυπίδου, Οργανωτική Γραμματέας, Χριστίνα Μπλαβάκη, Μέλος

Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ»-Σχολή Τυφλών
Συντονισμός: Κατερίνα Αθανασιάδου, Διευθύντρια, Λεία Αβραάμ, Εκπαιδεύτρια κινητικότητας
Παραγωγή έργων αφής: Verena Bartoschek & Nicolas Papageorgiou, Εθελοντές στο Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας «Νέα Γενιά σε Δράση», επιχορηγούμενο από το Ινστιτούτο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

INFO

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21- Μονή Λαζαριστών, 56430, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 589140-1 & 143, Fax. 2310 600123
www.greekstatemuseum.com
info@greekstatemuseum.com

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ –ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγίας Θεοδώρας 3, 54623, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 250111, Fax. 2310 250677
pst8pekm@otenet.gr

ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ «Ο ΗΛΙΟΣ»-ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ
Βασ. Όλγας 32, 54641, Θεσσαλονίκη
Τηλ.2310 830095
hlios@otenet.gr

Γραφείο Τύπου Κ.Μ.Σ.Τ.
Γιώτα Σωτηροπούλου
κιν.6972336261
Τ.2310589152, Φ.2310589210
press@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 13:27