Καλλιτέχνες συναντούν μαθητές και κοινό

ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2006

Εικαστικές διαδρομές με ξεναγούς τους καλλιτέχνες Όπυ Ζούνη και Αλέξη Αυλάμη είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και το ευρύτερο κοινό την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 11:00 και στις 19:00 αντίστοιχα, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών.
Πρόκειται για δυο δημιουργούς, που συμμετέχουν στη διοργάνωση «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα» και συγκεκριμένα στην έκθεση με τίτλο «Δια-σχίζοντας τα όρια». Ο καθένας από αυτούς υποδέχθηκε μια ομάδα μαθητών στις 11:00. Οι ίδιοι καλλιτέχνες στις 19:00 στον ίδιο χώρο ξενάγησαν το κοινό στα έργα τους και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με αναφορές στις τεχνικές, στις πηγές έμπνευσης, στα θέματα και στους γενικότερους προβληματισμούς των δημιουργών. Παράλληλα το κοινό είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει, στο πλαίσιο μίας πιο προσωπικής επαφής με τους καλλιτέχνες.

Οι καλλιτέχνες

Ο Αλέξης Αυλάμης –έργα του φιλοξενούνται στο ισόγειο της Μονής Λαζαριστών στην ενότητα «Παιχνίδι και Απειλή»- δημιουργεί χρησιμοποιώντας την εγκαυστική μέθοδο. Πρόκειται για τεχνική που εφαρμόστηκε στα πορτραίτα Φαγιούμ (1ος και 2ος αι. μ.Χ.), που συνίσταται στην επικόλληση αλλεπάλληλων στρωμάτων κηροχρώματος με τη βοήθεια μιας πηγής θερμότητας. Ο καλλιτέχνης στην συνάντησή του με τους μαθητές πρόβαλε σλάιτς, όπου παρουσιάζεται βήμα-βήμα η σχετική διαδικασία και στη συνέχεια καθοδήγησε τους μαθητές προκειμένου να την εφαρμόσουν και οι ίδιοι σε προσωπικές τους δημιουργίες.
Στην απογευματινή του συνάντηση το κοινό περιηγήθηκε στον κόσμο του Αλέξη Αυλάμη. Έναν κόσμο, που αποτελείται από αβαρή στοιχεία και όντα που αιωρούνται, πλέουν ή υπάρχουν σε φανταστικά τοπία, τα οποία όμως συνθέτουν οικείους χώρους. Ο καλλιτέχνης αντλεί τη θεματολογία του από την καθημερινότητα, την οποία μεταφέρει με ποιητικό τρόπο στον καμβά. Άλλοτε μελαγχολικές και άλλοτε δυναμικές οι μορφές, αμφισβητούν η καθεμία την φύση, το αστικό, βιομηχανικό, τεχνολογικό περιβάλλον, την ανθρώπινη παρουσία μέσα σ’ αυτό, και την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για την δομή της ζωής μας. Το αποτέλεσμα αντανακλά την αισθητική ουτοπικών κόσμων αφήνοντας το θεατή ελεύθερο σε συνδυασμούς και ερμηνείες θέτοντας υπό αμφισβήτηση προκαθορισμένες εικόνες και πράγματα.

Μαρκαδόροι, παστέλ, χαρτόνια και χρωματιστά χαρτιά είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποίησε η Όπυ Ζούνη –έργα της οποίας φιλοξενούνται στο ισόγειο της Μονής Λαζαριστών στην ενότητα «Παιχνίδι και Απειλή»- για να δημιουργήσει μαζί με τους μαθητές. Προηγουμένως τα παιδιά είχαν παρακολουθήσει την προβολή ενός σχετικού DVD με έργα της καλλιτέχνιδας.
Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Όπυ Ζούνη έχει διαμορφώσει ένα αναγνωρίσιμο και προσωπικό ύφος. Ζωγραφικές συνθέσεις, γλυπτά, εγκαταστάσεις και κατασκευές, τα οποία έχει παρουσιάσει σε περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις σε μουσεία, ιδρύματα και αίθουσες τέχνης της Ελλάδας και του εξωτερικού, καλύπτουν την εικαστική παραγωγή της μέχρι σήμερα. Στη δουλειά της συναντιούνται η αυστηρή γεωμετρία και η προοπτική απόδοση με το φως, η εξπρεσιονιστική χρήση του χρώματος και η χειρονομιακή πινελιά δημιουργώντας φανταστικούς χώρους, συναισθηματικά και ψυχικά τοπία που κινούνται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

Η είσοδος στην ομιλία-συνάντηση με τους καλλιτέχνες στις 19:00, στο Κ.Μ.Σ.Τ., στη Μονή Λαζαριστών ήταν ελεύθερη για το κοινό.

INFO

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2006
19:00μ.μ., ανοιχτή συνάντηση καλλιτεχνών με το κοινό
Χώρος: Κολοκοτρώνη 21-Μονή Λαζαριστών,
Πληροφορίες: Τ.2310 589140-143, Φ.2310 600210 info@greekstatemuseum.comwww.visualarts.gr

Τομέας Προβολής και Επικοινωνίας
Τ.2310 590152 Φ.2310 589210
press@greekstatemuseum.com

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2008 12:45