Έφη Χαλυβοπούλου, Cool World, 2006

Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, Ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες - 2η δράση

Παρουσίαση του βιβλίου «ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ» της Σώτης Τριανταφύλλου και της Έφης Χαλυβοπούλου 17/01/2007

Το ανθρώπινο σώμα γίνεται η έμπνευση και η αφετηρία. Κείμενα και εικόνες το αποθεώνουν ή το απομυθοποιούν. Μια συγγραφέας και μια εικαστικός διασταυρώνονται. Το αποτέλεσμα…είναι το βιβλίο «Οι ιστορίες του σώματος» (εκδ. Athens Voice) της Σώτης Τριανταφύλλου και της Εφης Χαλυβοπούλου, που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στις 19:30 (είσοδος ελεύθερη για το κοινό), στη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες» (παράταση έκθεσης έως 18 Φεβρουαρίου 2007) .

Πρόκειται για μια συγγραφέα και μια εικαστικό, που «διασταυρώθηκαν» πολλές φορές στη ζωή και στην τέχνη. Πέρασαν από τα ίδια μέρη –τις φτωχογειτονιές του Μπρούκλυν- περπάτησαν στους ίδιους δρόμους και έκαναν συχνά παρόμοιες σκέψεις για το σώμα, το σεξ, την αρρώστια, τον σωματικό πόνο, τον θάνατο: σκέψεις για την ύλη μέσα στην οποία ζούμε, έθεσαν ερωτήματα, συχνά – υπερβολικά συχνά – αναπάντητα σχόλια για την πολύπλοκη χημεία μας, τους φυσικούς νόμους που διέπουν το ανθρώπινο σώμα, για την εξέλιξή του, τα μυστήρια και τη μοίρα του.

«Στις ιστορίες του σώματος» καταθέτουν τις απόψεις τους η κάθε μια μέσα από το δικό της εκφραστικό όχημα –κείμενα και εικονογράφηση, το δε έργο του εξωφύλλου του βιβλίου φιλοξενείται στην έκθεση «Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες»-και μιλούν χωρίς περιστροφές. Και αφήνουν τους φυσικούς νόμους, την εξέλιξη, τα μυστήρια και τη μοίρα του σώματος να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Η Εφη Χαλυβοπούλου παρουσιάζει εδώ, υπαινικτικά, μερικά από τα έργα της, τα εμπνευσμένα από τις λειτουργίες και τις δυσλειτουργίες του σώματος, ενώ η Σώτη Τριανταφύλλου γράφει κείμενα που το αποθεώνουν και το απομυθοποιούν…

«…Πώς ανακαλύπτει κανείς το σώμα του: στην αρχή, λέει «αυτό είναι το χέρι μου», «να, η μύτη μου»` αργότερα, μαθαίνει να κοιτάζει όλο του το σώμα σ’ έναν καθρέφτη («είμαι χοντρή» ή «φαίνονται τα πλευρά μου: ορίστε, μπορώ να τα μετρήσω», «τα πόδια μου είναι δυσανάλογα με το υπόλοιπο σώμα μου»). Καθώς περνάει ο καιρός, το σώμα γίνεται επικίνδυνο, επισφαλές, εύθραυστο: «Νοιώθω έναν πόνο που αρχίζει εδώ και φτάνει ως εδώ», «Μήπως είμαι άρρωστος;» «Αυτή η ελιά μοιάζει κακόηθες μελάνωμα»` παράλληλα, η επικινδυνότητα αποκτά κοινωνική διάσταση: το σώμα απειλεί τους κανόνες της κοσμιότητας` αν δεν συμμορφωθεί, δεν περιοριστεί και δεν υπακούσει στις υποδείξεις, θα τους προσβάλει. Αν τους προσβάλει, θα τιμωρηθεί».

Οι συμμετέχοντες

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική και γαλλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι διδάκτωρ αμερικανικής ιστορίας, καθώς και ιστορίας των πόλεων. Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, τρεις νουβέλες και δυο βιβλία για παιδιά. Έχει εργαστεί ως μεταφράστρια από διάφορες γλώσσες, ως δημοσιογράφος και ως καθηγήτρια αμερικανικής ιστορίας σε λύκειο του Νότιου Μπρονξ.

Η Εφη Χαλυβοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης απ’ όπου απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών. Δίδαξε οπτική αντίληψη στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης και Studio Art σε σχολές των Αθηνών. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, Ιδρύματα και γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στη Βαλτιμόρη, στη Μελβούρνη, στο Τελ-Αβίβ. Εχει εργαστεί ως επιμελήτρια για την οργάνωση εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21-Μονή Λαζαριστών, 56430, Θεσσαλονίκη
Έκθεση «Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες»
Διάρκεια έκθεσης: 6 Δεκεμβρίου 2006-18 Φεβρουαρίου 2007
Εκθεσιακοί χώροι & ώρες λειτουργίας: Μονή Λαζαριστών, Δευτέρα-Κυριακή 11:00-19:00

14/21/28 Ιανουαρίου & 4/11/18 Φεβρουαρίου 2007
Κ.Μ.Σ.Τ. Μονή Λαζαριστών, 12:00
Ανοιχτές ξεναγήσεις στο κοινό στην έκθεση από τους Συραγώ Τσιάρα και Θοδωρή Μάρκογλου

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007, Κ.Μ.Σ.Τ. Μονή Λαζαριστών
Παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες του σώματος» (εκδ. Athens Voice) από τις Σώτη Τριανταφύλλου και Έφη Χαλυβοπούλου.

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007, Μονή Λαζαριστών
Παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών «Fairyland – έμφυλες ταυτότητες στην τέχνη» της Δέσποινας Μεϊμάρογλου σε συνεργασία με τον Κώστα Γιαννακόπουλο

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2007, Μονή Λαζαριστών
Διαθεματική συνάντηση: «Εικόνες του έμφυλου σώματος»

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2008 10:47