Αλίκη Παππά, Bridge no1, 2017

Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ σας προσκαλούν στην ομιλία της Χάρης Σβαλίγκου με τίτλο «Η σοβιετική πρωτοπορία στον κινηματογράφο: Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αιζενστάιν» τη Δευτέρα 15 Μάιου 2017, στις 18:00, στη Μονή Λαζαριστών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του ΚΜΣΤ, «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί - 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση».
Παράλληλα με την ομιλία θα γίνει προβολή αποσπασμάτων από την ταινία «Απεργία» του Σεργκέι Άιζενσταιν.
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.

Η σοβιετική πρωτοπορία στον κινηματογράφο, μέσα από το παράδειγμα του Σεργκέι Αιζενστάιν θα παρουσιαστεί από τη Χάρη Σβαλίγκου σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Η σοβιετική πρωτοπορία στον κινηματογράφο: Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αιζενστάιν» τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, στις 18:00, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στο πλαίσιο συνεργασίας του Μουσείου με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών τεχνών του ΑΠΘ και στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της περιοδικής έκθεσης του «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί - 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση».

Η Χάρη Σβαλίγκου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, συγγραφέας του βιβλίου «Η Διαλεκτική ανάμεσα στη θεατρική και την κινηματογραφική γλώσσα» που αναφέρεται στην σχέση ανάμεσα στο θεατρικό έργο του Βσεβόλοντ Μέγιερχολντ και στο κινηματογραφικό έργο του Σεργκέι Άιζενστάιν, θα κάνει μια παράλληλη προβολή και ερμηνεία κινηματογραφικών αποσπασμάτων της ταινίας «Απεργία» του Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν. Η ταινία «Απεργία» (1924) του Σ. Άιζενστάιν είναι το απότοκο των νέων πρωτοπόρων ιδεών του μεγάλου κινηματογραφιστή, στην οποία η διαλεκτική του μοντάζ των αττραξιόν εξελίσσεται, μέσω της συγκρουσιακής δομής, σε πρόκληση συγκινησιακού ερεθισμού και επιθετικών αντανακλαστικών στο κοινό.
Διά μέσου της μορφής του μοντάζ, με άλλα λόγια της ταυτόχρονης αντιπαράθεσης γεγονότων και διαμέσου των διεγέρσεων ή των σοκ, επιχειρείται η προπαγανδιστική, πολιτική αγκιτάτσια που συγκεντρώνει τα μαχητικά αντανακλαστικά του θεατή. Η επιρροή της θεατρικής παράδοσης του Σεργκέι Μιχαήλοβοτς Άιζενσταϊν είναι εμφανής στην ταινία: στοιχεία παρωδίας, καρικατούρας, μαριονέττας και γκροτέσκο προσδίδουν γελοιοποιητική οξύτητα και χλευαστική αίσθηση στη θεματική. Ωστόσο, τα κινηματογραφικά τεχνάσματα όπως οι ενδιάμεσοι τίτλοι, η αρχή της αναμονής, των παύσεων, της ακινησίας, συνιστούν τον νεωτερισμό της Απεργίας, ακυρώνοντας, σε μεγάλο βαθμό, το «φιλολογικό σενάριο» και τη δραματοποιημένη πλοκή.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Βιογραφικό Σημείωμα / Χάρη Σβαλίγκου
H Xάρη Σβαλίγκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικευθείσα στη Σημειωτική του Θεάτρου, διετέλεσε επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας και Σημειολογίας του Θεάματος (Θεάτρου και Κινηματογράφου) στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Έχει εκδώσει τις μονογραφίες: «Το μεταφυσικό παράλογο στη θεατρική παρωδία: διακείμενο και μύθος» (1997), «Θέατρο και αρχι-θεατής» (2002), «Η ερμηνεία της εικόνας ως σημείου της οπτικής επικοινωνίας» (2011) και «Η Διαλεκτική ανάμεσα στη θεατρική και την κινηματογραφική γλώσσα» (2014).
Έχουν δημοσιευθεί πολλές μελέτες και εργασίες της, καθώς και κριτικές θεάτρου σε επιστημονικά έντυπα, περιοδικά και άλλες εκδόσεις.
Είναι μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας του Α.Π.Θ., της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας A.I.S. I.A.S.S., του Κέντρου Θεατρολογίας και Σημειολογίας του Θεάτρου στην Αθήνα και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ