Οι Xώροι του Μουσείου

Μονή Λαζαριστών

Το Μουσείο κατέχει τη βορειο-ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών η οποία φιλοξενεί πολλές λειτουργίες πολιτιστικού χαρακτήρα. και έχει συνολική έκταση 20.000 τ.μ..

Η μετατροπή του χώρου σε ένα Μουσείο σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών πραγματοποιήθηκε μετά τις απαραίτητες επεμβάσεις και προσθήκες σε τεχνολογικό εξοπλισμό, συστήματα ελέγχου και ασφάλειας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (σύστημα ελέγχου της θέρμανσης και του κλιματισμού που εξασφαλίζει σταθερές συνθήκες θέρμανσης, υγρασίας και καθαρισμού του αέρα σε 24ωρη βάση, σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, έξοδοι ασφάλειας, ειδικά συστήματα ελέγχου εισόδου των επισκεπτών). Η συνολική έκταση των χώρων του Μουσείου είναι 3.270 τ.μ.

Γενικά για τη Μονή Λαζαριστών

Η Μονή Λαζαριστών χτίστηκε το 1861 από τους μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου. Αρχικά ο χώρος λειτούργησε ως ορφανοτροφείο και στη συνέχεια ως ιεροσπουδαστήριο των καθολικών της Μεγάλης Μονής του Αγίου Λαζάρου. Με το πέρασμα του χρόνου το κτίριο λειτούργησε ως νοσοκομείο και κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων μετά το 1922. Σταμάτησε οριστικά να λειτουργεί μετά τους σεισμούς του 1978.

Το 1980 χαρακτηρίστηκε ως "ιστορικό μνημείο" και άρχισε η διαδικασία της αναπαλαίωσής του που ολοκληρώθηκε από τον Οργανισμό Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997.

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου αναπτύσσονται στο υπόγειο, το ισόγειο και τους δύο ορόφους, με συνολική έκταση 1.400 τ.μ.

Στο υπόγειο εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους ( 8 συνολικά αίθουσες ), υπάρχουν και αποθηκευτικοί χώροι.

Στο ισόγειο υπάρχει χώρος υποδοχής, το πωλητήριο, το γραφείο ελέγχου των συστημάτων ασφάλειας, εκθεσιακοί χώροι, το εργαστήρι συντήρησης και γραφεία διοίκησης

Στον πρώτο όροφο βρίσκονται η Βιβλιοθήκη του Μουσείου με εκτεταμένη βιβλιογραφία σχετική με τη νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική τέχνη και στη Ρωσική Πρωτοπορία. Υπάρχουν επίσης γραφεία διοίκησης και ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος, γραφεία διοίκησης και τα γραφεία του επιστημονικού προσωπικού.

Πως θα έρθετε

Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Προβλήτα Α, Αποθήκη Β1

Από τις 8 Ιουνίου 2001 η Αποθήκη Β1 παραδόθηκε από τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για την αποκλειστική εξυπηρέτηση και στέγαση εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Πολιτισμού.

Το Κ.Μ.Σ.Τ. μετέτρεψε την Αποθήκη σε εκθεσιακό χώρο. Για την προσαρμογή της πραγματοποιήθηκαν οι επιβεβλημένες παρεμβάσεις σε ζητήματα ασφάλειας, φωτισμού, εγκατάστασης συστημάτων παρακολούθησης και όλων γενικά των μηχανισμών, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές λειτουργίας των μουσειακών χώρων.

Η Αποθήκη Β1 που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του επιβατικού σταθμού του Λιμένα Θεσσαλονίκης, διαθέτει συνολική έκταση 700 περίπου τ.μ. Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται στο ισόγειο, στον όροφο και στους διαδρόμους, συνολικής έκτασης 651 τ.μ.

Οι χώροι φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης αλλά και τις εκθέσεις συνεργαζόμενων φορέων με το μουσείο.

Στο ισόγειο βρίσκεται επίσης ο χώρος υποδοχής, το πωλητήριο και το control room. Στον όροφο βρίσκονται τα γραφεία διοίκησης του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και χώρος συνεδριάσεων.

Πως θα έρθετε

Υφανέτ

Το γνωστό βιομηχανικό συγκρότημα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, λειτούργησε ως μεγάλης σημασίας βιομηχανικός χώρος (κυρίως ως κλωστοϋφαντουργεία) και σημάδεψε την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης στο μεσοπόλεμο. Καταλαμβάνει έκταση 13 περίπου στρεμμάτων και κτιρίων 18.000 τ.μ. περίπου.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1993 η ΥΦΑΝΕΤ ανακηρύχθηκε διατηρητέο κτίριο ως ιδιαίτερο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, ενώ το 1997 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έδρα του νέου Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ, το 2006, αποφάσισε την εξαγορά του ακινήτου ως έδρα του KΜΣΤ με τα ιδιαίτερα τμήματά του, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας και το Μουσείο Design. Η αγορά πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2006 μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης.

Θα ακολουθήσει η προκήρυξη αρχιτεκτονικής μελέτης με πόρους από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους, ενώ η υλοποίηση του έργου για την κατασκευή και μετατροπή της Υφανετ σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα γίνει μέσα από το Δ΄ Κ.Π.Σ.

Η ανάπλαση του εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ λόγω μεγέθους και θέσης μέσα στην πύκνωση του ιστού της πόλης, και η μετατροπή του σε ένα πολυδύναμο μουσείο σύγχρονης τέχνης, αποτελεί έργο μεγάλης κλίμακας, που στοχεύει στο σεβασμό και στην ανάπτυξη του συγκροτήματος και στην επανένταξη του στη ζωή της πόλης με σύγχρονες εικαστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες μεγάλης ακτινοβολίας.

Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2017 14:49