Άλκης Μπούτλης, Χωρίς τίτλο, 2009

«Tο Όμορφο δεν είναι παρά η αρχή του Τρομερού»

17 Οκτωβρίου 2009 - 10 Ιανουρίου 2010

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Μονή Λαζαριστών

Έργα τέχνης που εκπέμπουν μια σκοτεινή και μελαγχολική ομορφιά• καλλιτέχνες που, εκ πρώτης, φαίνονται να συνομιλούν με την αισθητική του Goth, το Ρομαντισμό, το Μπαρόκ και το Γκροτέσκο. Τι σχέση έχουν τα έργα των καλλιτεχνών αυτών με το εδώ και το τώρα; Υπάρχουν άραγε, αντίστοιχες εγχώριες εκφάνσεις του τρομερού και του ανοίκειου, με τις οποίες μπορεί να «συνδεθεί» το έργο των καλλιτεχνών αυτών; Η έκθεση «Tο Όμορφο δεν είναι παρά η αρχή του Τρομερού» επιχειρεί να διερευνήσει τα παραπάνω ερωτήματα.
Οι 25 συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν κληθεί να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα, διερευνώντας τις σχέσεις που μπορεί να έχει το έργο τους με τοπικές εκφάνσεις του τρομερού και του ανοίκειου, όπως εμφανίζονται στην λαïκή τέχνη και παράδοση. Πρόκειται για εκφάνσεις, που περιλαμβάνουν τις τελετουργίες του «Δωδεκαήμερου», τα Καρναβαλικά Δρώμενα, τα Ανθρωποφαγικά Παραμύθια και τις Διηγήσεις για τα Αερικά, τα Χαμοδράκια, τις Λάμιες και τις Στρίγγλες, αλλά και τον Καραγκιόζη ως τοπική έκφανση του Γκροτέσκου, τις Μουσικές, τα Μοιρολόγια και τα Μουσικά Όργανα, τον ειδικό Ρουχισμό, τα Χειροτεχνήματα, τα Κοσμήματα, τα Υφαντά, τα Ξυλόγλυπτα και τα Ζωγραφίσματα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Νίκος Βαρυτιμιάδης, Κάρεν Τζίνα Γεωργούδη, Στάθης Γκεβρέκης, Ράνια Εμμανουηλίδου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλιεράτος, Βασίλης Καρούκ, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρία Κριαρά, Θέκλα Μαλάμου, Ειρήνη Μίγα, Άλκης Μπούτλης, Ιάσονας και Βαγγέλης Πανταζής, Μιχαέλα Πλιάπλια, Σιμός Πατιερίδης, Φώτης Σαγώνας, Βασίλης Σαλπιστής, Νάνσυ Σταματοπούλου, Ash Bulayev, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Αλέξανδρος Τζάννης, Μάρα Τσικάρα, Στέλιος Φαϊτάκης Δημήτρης Φουτρής, Aλέξανδρος Ψυχούλης, Λία Ψωμά.

Η έκθεση πλαισιώνεται και από σχετική Ημερίδα με τη συμμετοχή Ιστορικών Τέχνης, Λαογράφων, Κοινωνικών Ανθρωπολόγων, Ψυχαναλυτών και Αρχιτεκτόνων (18 Οκτωβρίου), καθώς και από άλλες παράλληλες δράσεις (Κουκλοθέατρο, Μουσική, θέατρο).

Στην ημερίδα συμμετέχουν οι:
Νάντια Αργυροπούλου, Λία Γυιόκα, Γιάννης Κιουρτσάκης, Αίγλη Μπρούσκου, Πάνος Πανόπουλος, Νόρα Σκουτέρη, Μιράντα Τερζοπούλου, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Κασιανή Φελέκη.

Επιμέλεια έκθεσης:
Απόστολος Καλφόπουλος, Αρχιτέκτονας & Λέκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.

Συνεργαζόμενα Μουσεία και Συλλογές:
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης Κ. Φρόντζος, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Μουσείο Μπενάκη, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου, Σπαθάρειο Μουσείο Σκιών, Συλλογή Θ. Σπυρόπουλου.

Συνεργαζόμενοι Δήμοι και Κοινότητες:
Σκύρου, Νικήσιανης Καβάλας, Σοχού Θεσσαλονίκης, Βόλακα Δράμας, Καλής Βρύσης Δράμας, Νάουσας.

Χορηγοί επικοινωνίας: ERT

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Εγκαίνια: 17 Οκτωβρίου 2009, 20.30

Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου 2009 - 10 Ιανουρίου 2010

Επιμέλεια: Απόστολος Καλφόπουλος, Αρχιτέκτονας & Λέκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2010 12:40