Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες – Μέρος Β’

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1 – Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

27 Ιανουαρίου – 24 Μαρτίου 201

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Γιάννης Αβραμίδης, Γιάννης Μπαρδάκος, Ελίνα Ιωάννου, Κυριάκος Καμπαδάκης, Λίζη Καλλιγά, Νίκη Καναγκίνη, Αννέτα Καπόν, Άκης Καράνος, Μαρία Λιανού, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Ευαγγελία Μπασδέκη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρoς Πλωμαρίτης (εικαστική δράση εγκαινίων 27/01/2018, ώρα 13:00), Χαράλαμπος Σεργίου, Βάσω Χατζούλη Σεργίου, Πανίκος Τεμπριώτης, Κωστής Φωκάς, Glitch Artists Collective (online web project)
Έκτωρ Μαυρίδης – Anat Pick – Κωστής Δρυγιανάκης (performance λήξης έκθεσης 24/03/2018, ώρα 18:00)

Eπιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης- Επιμελήτρια ΚΣΤΘ-ΚΜΣΤ

Θα πραγματοποιηθούν εναλλακτικές διεπιστημονικές ξεναγήσεις στην έκθεση, ανοιχτές στο κοινό από τις: Στυλιάνα Γκαλiνίκη (Αρχαιολόγος, AMΘ - Συγγραφέας), Αναστασία Δημουλά (Αρχαιολόγος, PhD, Α.Π.Θ.), Ευθυμία Γεωργιάδου (Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Α.Π.Θ.). Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Συμπαραγωγή:
NeMe Κέντρο Τεχνών, Λεμεσός (20 Μαίου-3 Ιουνίου, 2017, Μέρος Α’ έκθεσης)
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) Μέρος Β’ έκθεσης)
Συντονισμός στην Κύπρο: NeMe | Συντονισμός στην Ελλάδα: ΚΣΤΘ

Εισαγωγή: NeMe Art Center, Κύπρος

Χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τα κείμενα της Diane Bolger στο βιβλίο της Beyond Male / Female: Recent Approaches to Gender in Cypriot Prehistory, η προσκεκλημένη επιμελήτρια της έκθεσης, Αρετή Λεοπούλου, πρότεινε μια έκθεση και δράσεις που αποκρίνονται ποικιλοτρόπως στις ιστορικές προκαταλήψεις και στα στερεότυπα γύρω από τα Κυπριακά ειδώλια της Χαλκολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού. Η Λεοπούλου έχει κάνει μια επιλογή έργων από Κύπριους και Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν έμφυτες και σε πολλές περιπτώσεις αμφίσημες αναφορές στα αρχαία Κυπριακά ειδώλια, ενταγμένες σαφώς μέσα σε μια σύγχρονη κριτική και διεπιστημονική ματιά.

Στόχος της έκθεσης αυτής είναι η παρουσίαση ποικίλων αντιλήψεων βασισμένων στην πρόσφατη και όλο και πιο ρευστή κατανόηση του φύλου, επανεξετάζοντας έτσι τις δυαδικές και πατριαρχικές αφηγήσεις της προϊστορικής κυπριακής αρχαιολογίας. Αυτά τα ειδώλια αντιπροσωπεύουν πολιτισμικές ταυτότητες που ξεπερνούν τις ξεχωριστές και διαχωριστικές σφαίρες του αρσενικού και γυναικείου φύλου, που βασίζονται αποκλειστικά σε ακατέργαστους σεξουαλικούς δείκτες, όπως η Diane Bolger UK επιβεβαιώνει: «… η ασάφεια μεταξύ των δύο φύλων στα κυπριακά προϊστορικά ειδώλια … η ορατή αδιαφορία τους για τη στερεοτυπική ομορφιά, δεν τα καθιστά όμορφα … δεν είναι παρά ενδεχομένα σύμβολα ενσυναίσθησης και ισότητας..».

ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Αρετή Λεοπούλου, ΚΣΤΘ, Θεσσαλονίκη

Από την αρχαιότητα κατέστη φανερό πως το ανθρώπινο σώμα είναι ένας διαχρονικός φορέας όχι μόνον ζωής, αλλά καθοριστικός, δομικός παράγων διαμόρφωσης κάθε πολιτισμού.
Η πρόσληψη της έννοιας και της εικόνας του σώματος, ειδικότερα, αποτελεί το επίκεντρο της ανθρώπινης ύπαρξης: το σώμα γίνεται αντιληπτό με κοινούς ή διαφοροποιημένους τρόπους από εποχή σε εποχή, διανύει κύκλους πολιτισμικής βαρύτητας και εναλλαγής ταυτοτήτων, αλλά και αποτελεί αέναο σταθμό αφομοίωσης εμπειριών, επίκεντρο νέων ρόλων και αναρίθμητων αναπαραστάσεων της καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τότε που καταγράφεται η ανθρώπινη παρουσία πάνω στη γη.
Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά και την ερμηνευτική τους προσέγγιση από αρχαιολόγους όπως η Diane Bolger, 16 και πλέον καλλιτέχνες, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη (μετα)πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Καλούνται να δομήσουν (ή αποδομήσουν) στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτότητας.
Από την προϊστορία έως και σήμερα, ίσως το πιο προσιτό, απλό, αλλά συνάμα και περίπλοκο στοιχείο της φύσης, δηλαδή το ανθρώπινο σώμα, αποτελεί την απόλυτη «έδρα» για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού.
Έτσι, από τις ασαφείς (και ανοιχτές σε ερμηνεία) αναπαραστάσεις της αρχαιότητας, μέχρι το 3ο ρεύμα του φεμινιστικού κινήματος και τον μεταμοντερνισμό, το φύλο, το σώμα, η αοριστία ή ο ορισμός με κάθε πιθανό τρόπο, παραμένουν ζητήματα με συνεχώς ανανεούμενες ερμηνευτικές και κοινωνιολογικές στρατηγικές προσέγγισης.
Στην έκθεση αυτή, λοιπόν, η παράδοση και η μετά-παράδοση του φύλου και η - καταρχήν αρχαιολογικής φύσης- προσέγγιση τής Diane Bolger, αποτελούν την κύρια αφορμή απόκρισης των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, με γλυπτά, εγκαταστάσεις, νέα τεχνολογικά μέσα ή παραδοσιακά, μέσα από τις δύο ή τις τρεις διαστάσεις, το λόγο και την εικόνα, προσεγγίζουν τη θεϊκή και τη θνησιγενή φύση του ανθρώπινου σώματος, την εξιδανίκευση και την απομυθοποίησή του, την πέρα-από-φύλα έννοια και ταυτότητά του.
Παράλληλα, εικαστικές δράσεις καλλιτεχνών και θεωρητικές προσεγγίσεις διεπιστημονικής βάσης και λογικής εξειδικευμένων ερευνητών, συμπληρώνουν τη διοργάνωση, που επιχειρεί να ψηλαφίσει έναν προβληματισμό περίπλοκο και ανεξάντλητο: την μετα-πρόσληψη του φύλου ιστορικά και κοινωνιολογικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, λιμάνι
T. 2310 593270
www.cact.gr
Ημέρες-ώρες λειτουργίας:
Tρίτη-Τετάρτη, Παρασκευή- Κυριακή 10:00 – 18:00
Πέμπτη 10:00 – 22:00

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2018 13:03