Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Revolution can not be stopped, 2017

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί - 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση

μέσα Μαρτίου – μέσα Ιουλίου 2017

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Μονή Λαζαριστών

Το "αφήγημα" της Οκτωβριανής Επανάστασης -με αφορμή τα 100 χρόνια από την ιστορική επέτειο- αποκαλύπτεται μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγιση σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες, τα μηνύματα και τα συνθήματά της, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα.
Πέρα από τον όποιο επετειακό χαρακτήρα, η έκθεση δεν είναι περιγραφική ούτε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη, τις διαφορετικές αναγνώσεις, αντικρουόμενες ερμηνείες και αποτιμήσεις των ιστορικών. Αντίθετα, στοχεύει σ' έναν ξεχωριστό προβληματισμό με εκκίνηση τα έργα της Συλλογής Κωστάκη που ανήκει στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας αποτελεί μέχρι σήμερα για τους καλλιτέχνες μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, προβληματισμού και ερεθισμάτων, οδηγεί σε θετικούς ιστορικούς και πολιτισμικούς συνειρμούς, αφού υλοποιεί εξαιρετικά και υποδειγματικά ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές και κοινωνικοπολιτικές ουτοπίες.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αρφαράς Μιχάλης, Βελώνης Κωστής, Βενετόπουλος Μπάμπης, Βούσουρας Ανδρέας, Γραμμένος Κορνήλιος, Δαμπασίνα Λυδία, Ζουρούδης Δημήτρης, Καββαθά Αντιγόνη, Καμάρης Στέφανος, Καρλαφτόπουλος Δημήτρης, Λάλος Θοδωρής, Λασηθιωτάκης Γιάννης, Λυμπεράτος Ανδρέας, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μεράντζας Δημήτρης, Μπαμπούσης Μανώλης, Μπήτσικας Ξενοφώντας, Μπλιάτκας Νικόλας, Παπαδόπουλος Αντώνης, Παππά Αλίκη, Πάτσιος Κωνσταντίνος, Πουλαντζά Νατάσσα, Σεπετζόγλου Νίκος, Σκαλτσάς Γιάννης, Σπηλιόπουλος Μάριος, Τσεριώνης Γιώργος, Τσώλης Κώστας, Χαραλάμπους Πάνος, Χριστόπουλος Κώστας, Χρυσικός Θοδωρής, Ψυχοπαίδης Γιάννης.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αντιπαραβολικά και ορισμένα αντικείμενα και έργα αισθητικής σοσιαλιστικού ρεαλισμού από την συλλογή του Βασίλη Κωνσταντίνου.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, επιμελητής του ΚΜΣΤ

Επιστροφή
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2017 14:56